Με την Axion Hellas, ένα χρόνο μετά την πρώτη αποστολή γυρίσαμε με νέα αποστολή στα μικρά νησιά του Ιονίου. Επειδή η προσφορά σε απομονωμένους πληθυσμούς δεν μπορεί να είναι στιγμιαία και φωτογραφική, αλλά πρέπει να είναι συνεχής και επαναλήψιμη, οι άνθρωποι της νησιωτικής Ελλάδας μας υποδέχθηκαν με την ανάμνηση της περσινής εξόρμησης.

Η αποστολή των 70 ατόμων έφθασε στο Μεγανήσι Λευκάδας και από εκεί σε Κάλαμο και Καστό με φουσκωτά σκάφη. Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1000 εξετάσεις και επισκέψεις σε ιατρούς 22 ειδικοτήτων. Στο χειρουργικό ιατρείο και στο ιατρείο παθήσεων πεπτικού εξετάσαμε περισσότερους από 50 ανθρώπους και συνεχίσαμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Χάρις στην προσφορά του Ομίλου της Βιοϊατρικής έγινε εξέταση για μικροσκοπική αιμορραγία στα κόπρανα και δόθηκαν οι αντίστοιχες οδηγίες στους εξεταζόμενους σε συνεργασία με τον γαστρεντερολόγο Νίκο Ανυφαντή. Οι οδοντίατροι εξέτασαν περισσότερους από 50 κατοίκους και φρόντισαν για τη στοματική τους υγεία. Με τον πλαστικό χειρουργό Χάρη Ιωαννίδη πραγματοποιήσαμε περισσότερες από 10 μικροεπεμβάσεις, βιοψίες δερματικών βλαβών και κάναμε αλλαγές τραυμάτων. Μας στήριξαν και μας καθοδήγησαν οι εθελοντές της γραμματείας και οι νοσηλευτές της οργάνωσης. Για τέσσερις ημέρες έγινα αγροτικός ιατρός, νοσηλευτής, μεταφορέας και γραμματέας για ανθρώπους που δεν γνώριζα και δεν με αποζήτησαν στο ιατρείο μου.

Η καλύτερη στιγμή της αποστολής ήταν η παράδοση της καινούριας παιδικής χαράς στο Δήμο Μεγανησίου, προσφορά της εταιρείας Neptune Lines. Ευχηθήκαμε να τη δούμε και του χρόνου γεμάτη με παιδιά του Μεγανησίου.

Στα εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα ξεχώρισαν η συμμετοχή των εθελοντών της Ολυμπιακής Εκεχειρίας και της Ολυμπιονίκου τοξοβολίας Φωτεινής Βαβάτση, της οργάνωσης “Οραμα Ελπίδας” που ενημέρωσε για την ανάγκη δωρεάς μυελού των οστών, του British Council και την οργάνωση “Όλοι μαζί μπορούμε” που δώρισε φάρμακα στα τοπικά ιατρεία. Ιδιαίτερη σημασία είχε η ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Λέμε την αλήθεια στην εξουσία» που πραγματοποιήθηκε στα σχολεία του Μεγανησίου και του Καλάμου με πρωτοβουλία του “Ιδρύματος R.F. Kennedy” κ του “Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη”. Πρόκειται για ένα πρόγραμμμα το οποίο βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν κ να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο των άλλων, όσο και τα δικά τους. Τα παιδιά έπαιξαν ενώ παράλληλα μέσα από δημιουργικές ασκήσεις έμαθαν να διεκδικούν κ να σέβονται!

Επισκεφθήκαμε ξανά έναν όμορφο τόπο και τους ανθρώπους του, αναγνωρίσαμε την πολύτιμη αξία της κοινότητας και θυμηθήκαμε την ομορφιά της απλής καθημερινής ιατρικής. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του διοικητικού συμβουλίου της Axion Hellas, τους χορηγούς αλλά και στις τοπικές αρχές, το δήμαρχο Μεγανησίου κο Δάγλα, τον κο Γιαννιώτη στον Κάλαμο και όλους τους εθελοντές.

Τον Μάϊο στο Αιγαίο!!