Κύστη Κόκκυγος

Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος είναι μια κοιλότητα με ξεχωριστό τοίχωμα που περιέχει πύο και προϊόντα φλεγμονής, τρίχες και ακαθαρσίες. Εντοπίζεται στο κατώτερο σημείο της ράχης, στην περιοχή της μεσογλουτιαίας σχισμής.

Πώς δημιουργείται η κύστη κόκκυγος;

Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως δημιουργείται η κύστη κόκκυγος. Πιστεύεται ότι δημιουργείται από τρίχες οι οποίες παγιδεύονται κάτω από το δέρμα και μεγαλώνουν προς τα μέσα ξεκινώντας τη διαδικασία της φλεγμονής. Άλλη μια θεωρία ενοχοποιεί συνεχείς μικροτραυματισμούς της περιοχής όπως συμβαίνει σε άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Φαίνεται επίσης ότι κάποιο ρόλο παίζει η συνεχής τριβή ανάμεσα στους γλουτούς. Η εμφάνιση της νόσου είναι συχνότερη σε νεαρούς άνδρες και σε παχύσαρκους.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κύστης κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος έχει έντονα συμπτώματα όταν φλεγμαίνει και γεμίζει με πύο. Υπάρχει έντονος πόνος και η περιοχή πρήζεται, κοκκινίζει και μπορεί να λερώνει με δύσοσμα υγρά. Αν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά, μπορεί να εμφανισθεί και υψηλός πυρετός με ρίγη. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και μπορεί να γίνει επικίνδυνη.

Τί είναι το συρίγγιο σε μια κύστη κόκκυγος;

Το συρίγγιο είναι μια παθολογική επικοινωνία ανάμεσα σε μια κοιλότητα του σώματος και το δέρμα. Στην περίπτωση της κύστης κόκκυγος, συρίγγια δημιουργούνται στην προσπάθεια του οργανισμού να εκτονώσει τη φλέγμονή και να παροχετεύσει το πύο που μαζεύεται μέσα στο απόστημα. Τα συρίγγια αναγνωρίζονται ως τρύπες στο δέρμα από τις οποίες τρέχει δύσοσμο υγρό και μερικές φορές εξέχουν τρίχες ή απορρίματα του δέρματος.

Πώς γίνεται η διάγνωση της κύστης κόκκυγος

Η διάγνωση γίνεται με την απλή κλινική εξέταση και δεν απαιτούνται άλλες πιο ειδικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα ή η αξονική τομογραφία. Ο χειρουργός μπορεί να αναγνωρίσει τη φύση του προβλήματος και όσες εξετάσεις απαιτηθούν έχουν να κάνουν κυρίως με τον προεγχειρητικό έλεγχο του ασθενούς.

Ποια είναι η θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Η θεραπεία είναι αποκλειστικά χειρουργική. Τα συντηρητικά μέτρα και η αντιβίωση υπάρχουν μόνο για να προετοιμάσουν την οριστική επέμβαση που θα λύσει το πρόβλημα. Το είδος του χειρουργείου που επιλέγεται εξαρτάται από την εικόνα του ασθενούς. Όταν έχει ήδη δημιουργηθεί ένα απόστημα με έντονη φλεγμονή απαιτείται η άμεση χειρουργική διάνοιξη. Αυτό γίνεται με τοπική αναισθησία ακόμη και στο ιατρείο αν και οι συνθήκες είναι πάντα καλύτερες στο νοσοκομείο. Η εκτόνωση του πύου οδηγεί σε άμεση ανακούφιση από τον πόνο. Στη συνέχεια απαιτούνται μερικές αλλαγές του τραύματος και συνήθως δίδεται αντιβίωση για λίγες ημέρες. Η απλή διάνοιξη ΔΕΝ είναι η θεραπεία της πάθησης. Σε ποσοστό πάνω από 80% η κύστη υποτροπιάζει και πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάθε υποτροπή δυσχεραίνει την τελική επέμβαση.

Ποιες επεμβάσεις υπάρχουν για την κύστη κόκκυγος;

Η κλασικότερη επέμβαση είναι η πλήρης αφαίρεση μέχρι να βρεθεί υγιές λίπος γύρω από την κύστη. Στη συνέχεια το τραύμα αφήνεται να επουλωθεί μόνο του χωρίς να συμπλησιάσουμε τα χείλη του με ραφές. Αυτό έχει σαν συνέπεια να απαιτούνται πολλαπλές επισκέψεις για αλλαγές, να υπάρχει αρκετός πόνος και ο ασθενής πρακτικά να μην μπορεί να καθίσει για μερικές ημέρες.

Η επέμβαση γίνεται σαν χειρουργείο της μίας ημέρας. Παρά τα καλά άμεσα αποτελέσματα, η τεχνική έχει ποσοστό υποτροπής που μπορεί να φθάσει το 15-20%.

Γιατί συμβαίνουν υποτροπές;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους η κύστη μπορεί μα ξαναγίνει μετά το ανοικτό χειρουργείο. Η μία πιθανότητα είναι να έχει απομείνει κάποιο υπόλλειμα από το τοίχωμα της κύστης. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν έχουν προηγηθεί πολλές φλεγμονές και υπάρχουν αρκετά συρίγγια. Η δεύτερη περίπτωση είναι μετά την επούλωση να υπάρχουν ακριβώς οι ίδες συνθήκες που δημιούργησαν την κύστη αρχικά. Εδώ ενοχοποιείται η έντονη τριχοφυϊα αλλά και η βαθιά γλουτιαία σχισμή όπου παρατηρείται συνεχής τριβή του δέρματος.

Πάντως σαν γενική οδηγία συστήνεται να αποτριχώνεται πλήρως και οριστικά η περιοχή μετά την επέμβαση .

Τι είναι η τεχνική Limberg

Ο κρημνός Limberg είναι μια κλασική τεχνική της πλαστικής χειρουργικής όπου δέρμα, λίπος και απονεύρωση από μια περιοχή μετακινείται για να καλύψει ένα έλλειμα σε μια γειτονική περιοχή του σώματος. Η τεχνική έχει θέση στη θεραπεία της κύστης κόκκυγος διότι καλύπτεται το μεγάλο κενό που δημιουργείται με πλούσιο και υγιή ιστό ενώ ταυτόχρονα επιπεδώνεται η μεσογλουτιαία σχισμή. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει άμεση επούλωση, ελάχιστος πόνος και ο ασθενής να μπορεί από την πρώτη ημέρα να επιστρέψει στη δραστηριότητά του.

Γίνεται με γενική ή περιοχική αναισθησία, τοποθετείται για 24 ώρες ένας σωλήνας παροχέτευσης και συνήθως δεν απαιτείται η παραμονή στο νοσοκομείο.

Πρόσθετο πλεονέκτημα είναι ότι δεν απαιτούνται συνεχείς αλλαγές του τραύματος ενώ τα ποσοστά υποτροπών είναι παρόμοια με αυτά των παραδοσιακών τεχνικών.