Παθήσεις στομάχου και οισοφάγου

Το ανώτερο πεπτικό περιλαμβάνει τον οισοφάγο, το στόμαχο και το δωδεκαδάκτυλο που είναι το αρχικό τμήμα του λεπτού εντέρου. Τα όργανα του ανώτερου πεπτικού είναι όλα προσβάσιμα με το ενδοσκόπιο γεγονός που κάνει τη διάγνωση των αντίστοιχων παθήσεων απλή υπόθεση. Οι παθήσεις αυτών των οργάνων είναι αντικείμενο της χειρουργικής του ανώτερου πεπτικού και διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις. Τις περασμένες δεκαετίες, η χειρουργική του στομάχου ήταν ευρύτατα διαδεδομένη λόγω της μεγάλης συχνότητας του πεπτικού έλκους που οδηγούσε πολλούς ασθενείς στο χειρουργείο. Σήμερα, το πεπτικό έλκος θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή και έτσι η χειρουργική του ανώτερου πεπτικού έχει μειωθεί σημαντικά σε συχνότητα. Απομένουν λοιπόν για τους χειρουργούς οι κακοήθεις παθήσεις του στομάχου και του οισοφάγου, ανατομικές παραλλαγές όπως οι διαφραγματοκήλες αλλά και κάποιες λειτουργικές διαταραχές όπως η αχαλασία του οισοφάγου.

Upper GI

Οι καλοήθεις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού αντιμετωπίζονται συνήθως με λαπαροσκοπικές επεμβάσεις γεγονός που έχει βελτιώσει σημαντικά τη μετεγχειρητική πορεία των ασθενών αλλά και την αποδοχή των επεμβάσεων αυτών από την ιατρική κοινότητα. Αποτέλεσμα είναι οι διαφραγματοκήλες αλλά και η αχαλασία να επιδιορθώνονται με τον ασθενή να παραμένει στο νοσοκομείο μία με δύο ημέρες και να επιστρέφει στις πλήρεις δραστηριότητές του ταχύτατα.

Ο καρκίνος του στομάχου είναι ευτυχώς αρκετά σπάνιος και μόνο τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται με σχετική επιτυχία. Η χειρουργική του απαιτεί ειδική εκπαίδευση και πρέπει να γίνεται από χειρουργούς με εμπειρία στη χειρουργική ογκολογία. Ειδικά ο καρκίνος της καρδιοοισοφαγικής συμβολής και του οισοφάγου που μπορεί να απαιτεί εκτεταμένες θωρακο-κοιλιακές επεμβάσεις πρέπει να αντιμετωπίζεται από ομάδα αφοσιωμένων χειρουργών και ογκολόγων.