Χειρουργική των κηλών

Τι είναι η κήλη…

Οι κήλες εμφανίζονται σε σημεία του κοιλιακού τοιχώματος που χάνουν την αντοχή και την ακεραιότητά τους. Τα σημεία αυτά όταν δέχονται την πίεση από τα σπλάχνα που βρίσκονται μέσα στην κοιλιά υποχωρούν και τελικά δημιουργείται ένα άνοιγμα. Μέσα από το άνοιγμα (στόμιο της κήλης) και μέσα σε έναν σάκκο από περιτόναιο προβάλλουν τα εσωτερικά σπλάχνα κάτω από το δέρμα. Συνήθως το περιεχόμενο της κήλης είναι λίπος αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και όταν το έλλειμα του τοιχώματος μεγαλώσει πολύ, προέχει έντερο ή και άλλα όργανα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κήλες είναι το μηχανικό αποτέλεσμα που προκύπτει όταν ένα αδύναμο τοίχωμα δέχεται αυξημένες πιέσεις μέσα από την κοιλιά.

Πιο συχνά οι κήλες εμφανίζονται στην περιοχή των βουβωνικών συνδέσμων δηλαδή στο δεξιό και αριστερό κάτω μέρος της κοιλιάς. Εκεί δημιουργούνται συχνά κήλες διότι υπάρχουν φυσιολογικά μικρές οπές (τρύπες) ανάμεσα στους μυς της κοιλιάς. Κήλες όμως μπορεί να παρουσιαστούν και σε άλλα σημεία του κοιλιακού τοιχώματος όπως στον ομφαλό, τη μέση γραμμή ή στην τομή μίας παλαιάς επέμβασης.
Οι κήλες εκτός από δυσμορφία μπορεί να συνοδεύονται από απλές ενοχλήσεις, πόνο ή και δυσκολία σε κάποιες κινήσεις. Ο κίνδυνος που διατρέχουν οι ασθενείς με κήλη είναι αυτός της περίσφιξης, δηλαδή της παγίδευσης του περιεχομένου της κήλης (λίπος ή έντερο) που λόγω πίεσης των αγγείων οδηγεί σε νέκρωση. Η περισφιγμένη κήλη πρέπει να χειρουργείται επειγόντως και αμέσως μετά τη διάγνωση.

Οι κήλες είναι αμιγώς χειρουργικές παθήσεις. Εφ’ όσον παρουσιασθούν, δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποκατάστασης παρά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Οι επεμβάσεις είναι καλό να γίνονται προγραμματισμένα ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.