Δέκα χρόνια μετά τη συμμετοχή μου στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου έζησα ξανά τη χαρά του εθελοντισμού στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η Axion Hellas, η πιο δυναμική από τις νέες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πραγματοποίησε την πρώτη της αποστολή στα μικρά νησιά του Ιονίου. Αν και η προσφορά της ιατρικής υπηρεσίας σε απομονωμένους πληθυσμούς δεν μπορεί να είναι στιγμιαία και φωτογραφική, αλλά πρέπει να είναι συνεχής και επαναλήψιμη, οι άνθρωποι της νησιωτικής Ελλάδας μας υποδέχθηκαν με αληθινή προσδοκία.

Η αποστολή των 70 ατόμων έφθασε στο Μεγανήσι Λευκάδας και από εκεί σε Κάλαμο και Καστό με φουσκωτά και μικρά πλοιάρια. Εξετάστηκαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι και έγιναν εργαστηριακές εξετάσεις, οφθαλμολογικές εκτιμήσεις και οδοντιατρικές εργασίες. Στο χειρουργικό ιατρείο και στο ιατρείο παθήσεων πεπτικού εξετάσαμε περισσότερους από 50 ανθρώπους και ξεκινήσαμε τον προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Χάρις στην προσφορά του Ομίλου της Βιοϊατρικής έγινε εξέταση για μικροσκοπική αιμορραγία στα κόπρανα και δόθηκαν οι αντίστοιχες οδηγίες στους εξεταζόμενους σε συνεργασία με τον γαστρεντερολόγο Νίκο Ανυφαντή. Με τον πλαστικό χειρουργό Χάρη Ιωαννίδη και τον αγγειοχειρουργό Κώστα Ζαρμακούπη πραγματοποιήσαμε μικροεπεμβάσεις, βιοψίες δερματικών βλαβών και κάναμε αλλαγές τραυμάτων. Μας στήριξαν και μας καθοδήγησαν οι εθελοντές της γραμματείας και οι νοσηλευτές της οργάνωσης. Για τέσσερις ημέρες έγινα αγροτικός ιατρός, νοσηλευτής, μεταφορέας και γραμματέας για ανθρώπους που δεν γνώριζα και δεν με αποζήτησαν στο ιατρείο μου.

Η Axion Hellas προσέφερε ακόμη ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εποπτικό υλικό στα δημοτικά σχολεία, ιατρικά εργαλεία και εξοπλισμό ιατρείου στα τοπικά ιατρεία, οργάνωσε πολιτιστικές ενότητες ενημέρωσης σε θέματα που συνδέονται με τον τουρισμό και δώρησε στο Δήμο συσκευές καθαρισμού και αποκομιδής σκουπιδιών.

Γνωρίσαμε έναν όμορφο τόπο και τους ανθρώπους του, αναγνωρίσαμε την πολύτιμη αξία της κοινότητας, θυμηθήκαμε την ομορφιά της απλής καθημερινής ιατρικής και ηρεμήσαμε από την τριβή του σύγχρονου επαγγέλματος. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές του διοικητικού συμβουλίου της Axion Hellas, τους χορηγούς αλλά και στις τοπικές αρχές, το δήμαρχο Μεγανησίου κο Δάγλα, τον κο Γιαννιώτη στον Κάλαμο και όλους τους εθελοντές. Συγγνώμη από την κα Γκόλφω του Έκτωρα που δεν πρόλαβα να δω τον αργαλειό της. Επόμενος σταθμός: Κάσος