Χειρουργική Παχέος Εντέρου

Η χειρουργική του παχέος εντέρου αποτελεί εξειδίκευση της γενικής χειρουργικής και έχει ως αντικείμενο τις καλοήθεις και τις κακοήθεις παθήσεις του παχέος εντέρου του ορθού και του πρωκτού. Η εξειδίκευση περιστρέφεται γύρω από το όργανο που πάσχει και δεν αφορά σε τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιηθούν. Έτσι για παράδειγμα έχει μεγαλύτερη σημασία να εκπαιδευθεί ο ιατρός σε όλες τις παθήσεις ενός οργάνου και όχι σε μια τεχνική π.χ. στη λαπαροσκοπική κολεκτομή. Έχει διαπιστωθεί διεθνώς ότι η ειδική εκπαίδευση και αφοσίωση του χειρουργού σε ένα αντικείμενο σε συνδυασμό με τη συγκέντρωση αρκετού αριθμού περιστατικών μπορεί να βελτιώσει πολύ τα αποτελέσματα της πρακτικής του.

bowel in torso

Η παθολογία του παχέος εντέρου είναι καλά μελετημένη διότι οι παθήσεις του είναι συχνές και αφορούν μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον, οι παθήσεις του εντέρου γίνονται συχνότερες και σημαντικότερες όσο προχωρά η ηλικία του ανθρώπου. Έτσι σήμερα, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος στο δυτικό κόσμο, εκκολπώματα έχει ο ένας στου δύο ανθρώπους άνω των 70 ενώ καλοήθεις παθήσεις όπως οι αιμορροϊδοπάθεια μπορεί να αφορά ακόμη και τον ένα στους δύο ανθρώπους σε κάποια φάση της ζωής του.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ένας ιατρός αφού ολοκληρώσει τα 6 χρόνια της εκπαίδευσης στη γενική χειρουργική και αφού τα τρία τελευταία έχει κατεύθυνση προς τη χειρουργική του παχέος εντέρου, ολοκληρώνει την εκπαίδευσή του με ένα ή δύο έτη ως fellow σε ειδικευμένο κέντρο. Στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιεί τον τίτλο του χειρουργού παχέος εντέρου (colorectal surgeon). Στην Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες και καθορισμένο curriculum, ο χειρουργός που ενδιαφέρεται για τη χειρουργική του παχέος εντέρου πρέπει να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του στο εξωτερικό. Ο κος Στάμου μετά τα 6 χρόνια της γενικής χειρουργικής εκπαιδεύτηκε στη χειρουργική του παχέος εντέρου στα Νοσοκομεία York General Hospital και στο Guy’s and St Thomas’ όπου και κατείχε τη θέση του senior colorectal fellow. Μετά την επιστροφή του, συνέχισε την εκπαίδευσή του στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική του παχέος εντέρου στο Τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών όπου κατείχε τη θέση του Λέκτορα με το ν.407.

Σήμερα ασχολείται συστηματικά με το αντικείμενο της χειρουργικής του παχέος εντέρου, είναι μέλος της Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος και της European Society of Coloproctology.

emkapes

 

escp