Λειτουργικές Διαταραχές

Οι λειτουργικές διαταραχές του πεπτικού συστήματος είναι ομάδες συμπτωμάτων που αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα χωρίς όμως να συνδέονται με κάποια νόσο. Πρόκειται δηλαδή για ιδιοπαθείς διαταραχές και όχι για ασθένειες. Με το παχύ έντερο συνδέονται περισσότερο η δυσκοιλιότητα και το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ενώ με το ανώτερο πεπτικό η δυσπεψία, η δυσφαγία και το κάψιμο στο στήθος (οπισθοστερνικός καύσος). Υπολογίζεται ότι από κάποια λειτουργική διαταραχή του πεπτικού μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Στη δύση, τουλάχιστον 1 στους 4 ανθρώπους έχουν περιοδικά συμπτώματα που μπορούν να τους κατατάξουν σε κάποια από τις κατηγορίες των λειτουργικών διαταραχών.

leitourgikes_diataraxes1

Η μελέτη των λειτουργικών διαταραχών προχώρησε πολύ μέσω του Rome Foundation που κατηγοριοποίησε με επιστημονικό τρόπο διαταραχές που συχνά είναι δύσκολο να διακριθούν μεταξύ τους. Σύμφωνα λοιπόν με τα νεότερα δεδομένα, με το παχύ έντερο και την ορθοπρωκτική μονάδα συνδέονται οι παρακάτω διαταραχές:

Λειτουργικές Διαταραχές του Εντέρου
Λειτουργική Δυσκοιλιότητα
Λειτουργικό Διαρροϊκό Σύνδρομο
Λειτουργικός Μετεωρισμός του Εντέρου
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου
Λειτουργικές Διαταραχές του Ορθού και του Πρωκτού
Λειτουργική Ακράτεια Κοπράνων
Σύνδρομα Πρωκταλγίας
Λειτουργικές Διαταραχές Κενώσεων

Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό στη διαχείριση των ασθενών με λειτουργικές διαταραχές είναι ο αποκλεισμός της πιθανότητας να υποκρύπτεται κάποια νόσος που απαιτεί ειδική θεραπεία. Έτσι, πριν τεθεί η διάγνωση της λειτουργικής διαταραχής είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν βασικές διαγνωστικές εξετάσεις και σχεδόν πάντα να ολοκληρώνεται ο ενδοσκοπικός έλεγχος του στομάχου και του παχέος εντέρου.