Παθήσεις του Πρωκτού

Ο πρωκτός είναι το τελικό άνοιγμα του γαστρεντερικού σωλήνα από όπου το έντερο αποβάλει το περιεχόμενό του. Η λειτουργία του είναι κοινωνικά σημαντική και επιστημονικά θαυμαστή. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα μυών που περιβάλλουν τα τελευταία λίγα εκατοστά του εντέρου και εξασφαλίζουν την ελεγχόμενη κένωση στερεών, αερίων και υγρών από το έντερο. Αυτό επιτυγχάνεται με ένα εξαιρετικά ευφυές σύστημα νευρικών απολήξεων που βοηθούν το σώμα να αντιληφθεί το είδος του περιεχομένου του εντέρου, την αμεσότητα της ανάγκης για κένωση αλλά και να δώσουν την οδηγία για την απελευθέρωση ή όχι του περιεχομένου.

anal canal

Ο πρωκτικός σωλήνας σχηματίζεται από δύο κυρίως μυς, τον έσω και τον έξω σφικτήρα του πρωκτού. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι υπόλοιποι μυς του περινέου όπως ο ανελκτήρας και ο ηβοορθικός που συμβάλουν σημαντικά στην εγκράτεια. Η καλή λειτουργικότητα του σφικτηριακού μηχανισμού εξαρτάται και από την ανατομική ακεραιότητα των σφικτήρων αλλά και από την αποτελεσματική νεύρωσή τους, το περιεχόμενο του εντέρου και την καλή κινητικότητα του εντερικού σωλήνα.

Οι περισσότερες παθήσεις του πρωκτού είναι καλοήθεις αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά τον ασθενή και να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής του. Τα συνηθέστερα συμπτώματα τις περιοχής είναι ο πόνος, το αίμα στην τουαλέτα αλλά και ο κνησμός (φαγούρα), η αίσθηση βάρους ή πληρότητας και οι διαταραχές στον έλεγχο των σφικτήρων.

Η πρωκτική περιοχή δεν επιδέχεται πολλών παρεμβάσεων και κάθε χειρουργείο πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένο και αποτελεσματικό. Το παρήγορο είναι πως αντικειμενικά, λίγες από τις παθήσεις του πρωκτού απαιτούν πραγματικά χειρουργική θεραπεία. Οι περισσότερες είναι περιοδικές ενοχλήσεις που μετά από σωστή διάγνωση, μπορεί να βελτιωθούν χωρίς πολλές παρεμβάσεις.

Πως εκπαιδεύτηκε ο κος Στάμου στη θεραπεία των παθήσεων του πρωκτού;

Το αντικείμενο των παθήσεων του πρωκτού εντάσσεται μέσα στη χειρουργική του παχέος εντέρου στην οποία ο κος Στάμου μετεκπαιδεύτηκε μετά τη λήψη της ειδικότητας της γενικής χειρουργικής. Στο νοσοκομείο Guy’s and St Thomas’ στο Λονδίνο, ο κος Στάμου είχε τη θέση του Senior Colorectal Fellow και επικεντρώθηκε στη μελέτη των παθήσεων του παχέος εντέρου και του πρωκτού. Ειδικά για τις παθήσεις του πρωκτού εργάσθηκε στο Pelvic Floor Unit με τον consultant colorectal surgeon Andrew Williams. Σήμερα, ασχολείται συστηματικά με ασθενείς με περιπρωκτικές παθήσεις εφαρμόζοντας πιστά τις διεθνείς οδηγίες για την καλύτερη δυνατή θεραπεία.