Sleeve Γαστρεκτομή -

Γαστρικό Μανίκι

Γιατί υποβάλλεστε σε επέμβαση;

Η επέμβαση στην οποία θα υποβληθείτε δεν είναι κοσμητική επέμβαση. Στόχος είναι η απώλεια βάρους για τη βελτίωση της συνολικής σας υγείας αφού έχει αποδειχθεί ότι τα συντηρητικά μέτρα (δίαιτες, φάρμακα, άσκηση) δεν έχουν μόνιμο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν σχεδιασθεί ώστε ανάλογα με τα κιλά που πρέπει να χάσετε αλλά και τις διαιτητικές σας συνήθειες να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Απώτερος στόχος είναι να ελεγχθούν όλες οι παθήσεις που συνοδεύουν την παχυσαρκία. Έχει διαπιστωθεί ότι με την απώλεια βάρους βελτιώνονται ή και εξαφανίζονται παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η υπνική άπνοια ενώ μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Τι είναι η επιμήκης γαστρεκτομή «Sleeve» (γαστρικό μανίκι)

Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή (Sleeve Gastrectomy – Γαστρικό Μανίκι) προέκυψε ως επέμβαση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πριν από αρκετά χρόνια. Περιληπτικά, πρόκειται για αφαίρεση ενός μεγάλου τμήματος του στομάχου χωρίς όμως να διαταράσσεται ουσιαστικά η λειτουργία της πέψης και απορρόφησης της τροφής και των θρεπτικών συστατικών.

Στο γαστρικό μανίκι αφαιρείται περίπου το 85% του στομάχου κατά τον επιμήκη άξονα. Το τμήμα του στομάχου που θα αφαιρεθεί ελευθερώνεται από το λίπος και τα αγγεία του και στη συνέχεια με τη βοήθεια εξελιγμένων εργαλείων (κοπτοράπτες) το στομάχι κόβεται και συρράπτεται ταυτόχρονα
γαστρικο μανικι

Τι είδους επέμβαση είναι η γαστρεκτομή «sleeve»;

Αποτέλεσμα της αφαίρεσης του μεγάλου τμήματος του στομάχου είναι να δημιουργείται ένας μακρύς σωλήνας σε συνέχεια του οισοφάγου που οδηγεί την τροφή προς το έντερο.
γαστρικο μανικι
Ο χειρουργημένος χάνει βάρος κυρίως μέσω του περιορισμού της δυνατότητας λήψης τροφής αφού από το «σωλήνα» πλέον δεν μπορούν να περάσουν παρά μικρή ποσότητα φαγητού σε κάθε γεύμα. Επιπλέον, η αφαίρεση του θόλου του στομάχου φαίνεται ότι σταματά την έκκριση συγκεκριμένων ορμονών που έχουν σχέση με την αίσθηση της «όρεξης». Σήμερα θεωρείται μια πολύ καλή λύση για παχύσαρκους με BMI μεγαλύτερο από 35 και μικρότερο από 55. Αποτελεί επίσης εξαιρετική επιλογή ως πρώτο βήμα για ασθενείς με ΒΜΙ>55 που πρόκειται να υποβληθούν στο μέλλον σε χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

Πως γίνεται η επέμβαση;

Το γαστρικό μανίκι είναι επέμβαση που γίνεται λαπαροσκοπικά. Δηλαδή, με τέσσερις ή πέντε τομές του ενός εκατοστού εισέρχονται στην κοιλιά μία κάμερα και λεπτά εργαλεία.
γαστρικο μανικι
Η λαπαροσκοπική χειρουργική πλεονεκτεί διότι ο πόνος μετά το χειρουργείο είναι πολύ λιγότερος σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική, η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται γρηγορότερα και αποφεύγονται πολλές επιπλοκές που έχουν σχέση με την τομή. Ειδικά στη χειρουργική της παχυσαρκίας, η λαπαροσκοπική οδός προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα διότι έχει διαπιστωθεί ότι παχύσαρκοι ασθενείς μετά από ανοικτή επέμβαση έχουν σημαντικά προβλήματα με το αναπνευστικό σύστημα αλλά και με την επούλωση της τομής τους.

Η ρομποτική παραλλαγή της λαπαροσκοπικής επέμβασης δεν έχει κανένα πλεονέκτημα για τον ασθενή.  Σε καμμία μελέτη δεν έχει διαπιστωθεί το οποιοδήποτε κλινικό όφελος από τη ρομποτική τεχνική. Φυσικά το κόστος αυξάνεται.

Πόσα κιλά θα χαθούν μετά την επέμβαση;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τη δική μας εμπειρία και όπως αυτά έχουν δημοσιευθεί (Obesity Surgery 2010), αναμένεται να χαθεί στον πρώτο χρόνο μετά την επέμβαση το 70% του πλεονάζοντος βάρους. Μετά τον πρώτο χρόνο, ο ρυθμός απώλειας βάρους μειώνεται. Κάποιοι, ανάλογα και με την πειθαρχία που θα επιδείξουν, θα καταφέρουν να φθάσουν στο ιδανικό για το ύψος τους βάρος.
γαστρικο μανικι
Λίγοι ασθενείς θα αποτύχουν στην απώλεια ικανού βάρους. Στις περιπτώσεις αυτές, το αίτιο είναι συνήθως η διαιτητική εκτροπή προς υδατάνθρακες – δηλαδή, η υπερβολική κατανάλωση γλυκών.

Τι επιπλοκές μπορεί να συμβούν μετά την επέμβαση;

Όλες οι ιατρικές πράξεις συνοδεύονται από κάποιο ποσοστό επιπλοκών. Το ζητούμενο είναι τα ποσοστά επιπλοκών της ομάδας που θα σας αναλάβει να είναι χαμηλά και σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία. Στο γαστρικό μανίκι τα συνολικά ποσοστά επιπλοκών είναι χαμηλά (<5%). Μια πιθανή επιπλοκή αφορά τη διαφυγή γαστρικών υγρών από τη γραμμή συρραφής του στομάχου. Η επούλωση της περιοχής διαρκεί πάνω από επτά ημέρες και για το διάστημα αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Υπάρχει η πιθανότητα σε κάποιο σημείο να μην επουλωθεί το στομάχι και να ανοίξει μια μικρή «τρύπα». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη διαρροή υγρών του στομάχου μέσα στην κοιλιά. Η επιπλοκή θα εκδηλωθεί με πόνο, πυρετό και οδηγεί σε παράταση της νοσηλείας.
γαστρικο μανικι
Η επιπλοκή αντιμετωπίζεται αρχικά με χορήγηση αντιβιοτικών, διακοπή της σίτισης και παροχέτευση της συλλογής υγρού που δημιουργείται. Οι εξετάσεις που πρέπει τότε να γίνουν είναι ακτινογραφία με λήψη γαστρογραφίνης («διάβαση») και αξονική τομογραφία. Η εξέλιξη της επιπλοκής καθορίζει και την αντιμετώπισή της. Σε πολλούς ασθενείς το πρόβλημα λύνεται συντηρητικά αν και η παραμονή στο νοσοκομείο παρατείνεται αρκετά. Μερικοί ασθενείς με διαφυγή (περίπου ένας στους τέσσερις) μπορεί να αντιμετωπισθούν με γαστροσκόπηση και τοποθέτηση ενός νάρθηκα στο στομάχι («stent»). Ο νάρθηκας αυτός αφαιρείται σε ένα μήνα και ενώ ο ασθενής έχει επιστρέψει σπίτι του. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί νέα χειρουργική επέμβαση.

Άλλες επιπλοκές μπορεί να αφορούν το αναπνευστικό και το ουροποιητικό σύστημα (λοιμώξεις) οπότε πρέπει με συνέπεια να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα λάβετε. Επίσης, οι θρομβώσεις στις φλέβες των κάτω άκρων είναι συχνότερες στους παχύσαρκους ασθενείς. Πρέπει να ενημερώνετε με ακρίβεια τους ιατρούς για το ιατρικό σας ιστορικό και τα φάρμακα που πιθανώς λαμβάνετε. Τότε θα οργανωθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια το χειρουργείο σας. Οι επιπλοκές συμβαίνουν αλλά αντιμετωπίζονται καλύτερα όταν υπάρχει καλή συνεργασία με τους ιατρούς της ομάδας.

Η μελέτη των επιπλοκών των επεμβάσεων είναι υποχρέωση του χειρουργού και ο κος Στάμου έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες πάνω στους τρόπους αποφυγής και αντιμετώπισης των επιπλοκών των βαριατρικών επεμβάσεων (Surgical Endoscopy 2011, Obesity Surgery 2011).

Η επιμήκης γαστρεκτομή είναι αναστρέψιμη;

Σε περίπτωση αποτυχίας στην απώλεια βάρους η επιμήκης γαστρεκτομή μπορεί να μετατραπεί σε άλλη βαριατρική επέμβαση. Το πλεονέκτημα της διατήρησης της φυσιολογικής οδού του γαστρεντερικού σωλήνα οδηγεί στη δυνατότητα μια «sleeve» να μπορεί να μετατραπεί σε γαστρικό by pass ή σε χολοπαγκρεατική παράκαμψη. Γενικά, εάν η αιτία της επανεπέμβασης είναι η αδυναμία απώλειας βάρους, η επέμβαση πρέπει να μετατρέπεται σε δυσαπορροφητική του τύπου της χολοπαγκρεατικής παράκαμψης.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση;

Εκτός από τον τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο, πριν από κάθε βαριατρική επέμβαση πρέπει να πραγματοποιούνται και ειδικές εξετάσεις που αφορούν την παχυσαρκία αλλά και το στομάχι ως όργανο που θα χειρουργηθεί. Χρειάζεται λοιπόν ανάλογα και με την προτεινόμενη επέμβαση και το ΒΜΙ του ασθενούς να έχουν αξιολογηθεί οι παρακάτω εξετάσεις:

Προεγχειρητικός Έλεγχος για Βαριατρικές Εξετάσεις
Ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις
1 Οισοφαγο-γαστροσκόπηση με έλεγχο για H. Pylori
2 Υπερηχογράφημα ήπατος/χοληφόρων/παγκρέατος
Βασικός αιματολογικός έλεγχος
1 Γενική Αίματος
2 Δείκτες αναιμίας: Σίδηρος, Φερριτίνη, Β12, Φυλλικό Οξύ
3 Λιπιδαιμικός Έλεγχος: Χοληστερίνη, HDL, LDL, VLDL, TG
4 Καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης (από 0’ σε 120’ ανά 30’ με 75gr γλυκόζης)
5 Ηλεκτρολύτες: Κ, Na, Ca, Cl, Mg
6 Δείκτες ηπατικής λειτουργίας: SGOT, SGPT, γGt
7 Ολικά Λευκώματα, σφαιρίνες
8 CRP
9 Ορμόνες θυρεοειδούς: T3, T4, TSH
Ειδικές πρόσθετες εξετάσεις
1 Σπιρομέτρηση
2 Μελέτη ύπνου
3 Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Ποιοι ιατροί πρέπει να με εξετάσουν;

Πριν την επέμβαση θα συνεργαστείτε με τη διατροφολόγο τη ομάδας η οποία και θα σας εκπαιδεύσει ώστε να μπορέσετε να ακολουθήσετε τις μετεγχειρητικές οδηγίες με ακρίβεια. Απαραίτητη είναι η συνέντευξη με τον αναισθησιολόγο ο οποίος μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις και τελικά θα δώσει τη γνώμη του για την ασφάλεια της επέμβασης. Επίσης θα σας εξετάσει καρδιολόγος ώστε να διερευνηθεί το αντίστοιχο ιστορικό και να ληφθούν ανάλογα μέτρα.

Τι συμβαίνει πριν το χειρουργείο;

Θα πρέπει να έχετε μιλήσει με τον ιατρό για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την επέμβαση. Το βράδυ πριν το χειρουργείο θα φάτε πολύ ελαφριά και το πρωί θα είσαστε εντελώς νηστικοί. Επίσης θα φορέσετε ελαστικές κάλτσες που βοηθούν στην αποφυγή θρομβώσεων. Μπορεί να χρειασθεί να ξυριστούν οι περιοχές του σώματος όπου θα πραγματοποιηθούν οι τομές. Για όλα τα παραπάνω ενήμερο θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό όπου και μπορείτε να απευθύνεστε. Ρωτήστε για την ώρα που είναι προγραμματισμένο το χειρουργείο σας. Για αλλαγές θα ενημερωθείτε εγκαίρως. Μερικές φορές υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις που δημιουργούν καθυστερήσεις. Παρακαλούμε να δείξετε κατανόηση.
Ενημερώστε το νοσηλευτικό προσωπικό για τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους δικούς σας καθώς και τη σειρά με την οποία θέλετε να ενημερώνονται για την πορεία σας.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Την ημέρα της επέμβασης θα σας παραλάβει ο νοσοκόμος και θα οδηγηθείτε με φορείο στο χώρο του χειρουργείου. Θα φοράτε την ειδική ρόμπα και θα πρέπει να αφήσετε όλα σας τα πράγματα στο θάλαμο ή στους συνοδούς σας. Μην αφήνεται αντικείμενα αξίας στο θάλαμο. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες (παλαιότερες επεμβάσεις, βάρος του ασθενούς κλπ). Το γαστρικό μανίκι διαρκεί κατά μέσο όρο 80 λεπτά. Θα λείψετε όμως από το κρεβάτι σας συνολικά πολύ περισσότερο χρόνο από όσο διαρκεί η επέμβαση. Στο χώρο του χειρουργείου θα παραμείνετε όσο χρειασθεί ώστε η αναισθησιολογική ομάδα να αποφασίσει ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε στο θάλαμο.

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

Στο θάλαμο θα έχετε ορό διότι δεν θα μπορείτε να φάτε κανονικά για λίγες ημέρες. Έτσι θα αναπληρώνονται τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες του σώματος. Επίσης θα σας χορηγείται οξυγόνο. Προφανώς θα αισθάνεστε ελαφριά ζάλη. Αυτό είναι αναμενόμενο. Αρκετοί ασθενείς αισθάνονται ναυτία και μπορεί να κάνουν εμετό μετά την επέμβαση. Αυτό είναι αναμενόμενο. Είναι συχνό να υπάρχει για 24 ώρες ένας βύθιος πόνος πίσω από το στέρνο. Πιθανώς να έχετε μία παροχέτευση (σωλήνας που βγαίνει από την κοιλιά). Η παροχέτευση θα αφαιρεθεί όταν αποφασίσει ο ιατρός. Οι εγχειρητικές τομές θα είναι καλυμμένες με αποστειρωμένες γάζες.
Καθημερινώς θα γίνονται πολύ μικρές ενέσεις στο λίπος της κοιλιά σας. Αυτές έχουν σκοπό την αποφυγή των θρομβώσεων του αίματος.
Είναι πιθανό και εφόσον το αποφασίσει ο ιατρός να χρειασθεί να μεταγγισθείτε στη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο. Από την εμπειρία μας, μεταγγίζεται ένας ασθενής στους 150.
Εάν χρησιμοποιείτε μάσκα CPAP, θα πρέπει οπωσδήποτε να την έχετε μαζί σας.

Θα πονάω μετά το χειρουργείο;

Ο μετεγχειρητικός πόνος έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο των τεχνικών της αναισθησιολογίας. Εάν έχετε επισκληρίδιο καθετήρα, ο αναισθησιολόγος θα ρυθμίσει τη δόση των φαρμάκων ώστε να μην πονάτε σχεδόν καθόλου. Σε αντίθετη περίπτωση η αναλγησία ρυθμίζεται σύμφωνα με καθορισμένα πρωτόκολλα. Μη διστάσετε εάν πονάτε να το αναφέρετε στο νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να ρυθμιστούν αντίστοιχα οι δόσεις των φαρμάκων.
Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ο πόνος έχει μειωθεί σημαντικά και στόχος είναι οι χειρουργημένοι ασθενείς να μην πονούν καθόλου μετά την επέμβαση.

Πότε θα σηκωθείτε από το κρεβάτι;

Η κινητοποίηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσής σας. Ιδανικά πρέπει να σηκωθείτε το ίδιο απόγευμα. Σημαντικό είναι να βρίσκεται κάποιος μαζί σας (νοσηλευτής, συνοδός). Στην αρχή θα αισθανθείτε μικρή ζάλη. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο. Πριν κάνετε τα πρώτα βήματα πρέπει να καθίσετε για 10 λεπτά στο κρεβάτι και μετά να επιχειρήσετε να σηκωθείτε. Το πρωί θα σας βοηθούν και οι φυσιοθεραπευτές στην κινητοποίηση αλλά και στην εξάσκηση της αναπνοής ώστε να αποφεύγονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Είναι σημαντικό μόλις αισθανθείτε δυνατοί, να περνάτε αρκετή ώρα περπατώντας και κυρίως εκτός του κρεβατιού.

Πότε λειτουργεί το έντερο;

Η λειτουργία του εντέρου (αποβολή αερίων ή κοπράνων) επανέρχεται μετά από δύο ή τρία 24ωρα. Σε μερικούς ασθενείς συμβαίνει νωρίς μετά το χειρουργείο ενώ σε άλλους καθυστερεί. Η λειτουργία του εντέρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μερικοί από τους οποίους είναι αστάθμητοι. Γενικά, η επάνοδος της λειτουργίας του εντέρου σημαίνει ότι η ανάρρωση προχωρά ομαλά.

Πότε θα φάω και θα πιω μετά το χειρουργείο;

Η σίτιση μετά το χειρουργείο είναι σταδιακή. Η σίτιση αρχικά γίνεται με υγρά (σούπες) για 10 ημέρες. Για άλλες 10 ημέρες οι τροφές είναι αλεσμένες Οι υπόλοιπες οδηγίες σίτισης θα σας δοθούν γραπτώς μετά το χειρουργείο.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;

Μετά τις πρώτες δύο ημέρες, το τραύμα δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Από τη δεύτερη ημέρα και μετά μπορείτε να κάνετε μπάνιο αφού συνεννοηθείτε με τον ιατρό. Χρησιμοποιείστε άφθονο νερό και απλό σαπούνι.

Πόσο θα παραμείνω στο νοσοκομείο;

Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 2-3 ημέρες. Θα είστε όμως προετοιμασμένοι και για μακρύτερη νοσηλεία εάν αυτό απαιτηθεί.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο:

Θα αισθάνεστε φυσιολογική κόπωση για ένα περίπου μήνα. Φροντίστε να αναπαύεστε συχνά.
Εάν δείτε κάποια τομή να κοκκινίζει ή να βγάζει υγρό, επικοινωνήστε με τον ιατρό.
Οι κενώσεις του εντέρου σας για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επηρεασμένες (διάρροια ή δυσκοιλιότητα).
Γενικά, χρειάζεται περίπου ένας μήνας ώστε η λειτουργία του εντέρου να επανέλθει στο φυσιολογικό.
Μπορείτε να οδηγήσετε περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές περίπου δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση εφόσον δεν σας ενοχλεί το χειρουργικό τραύμα.
Μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά σας σε περίπου δύο εβδομάδες (δουλειά γραφείου) ή τέσσερις εβδομάδες (χειρωνακτική εργασία). Εάν νοιώθετε άνετα νωρίτερα δοκιμάστε να ξεκινήσετε.
Ξεκινήστε ελαφριά άσκηση (περπάτημα) νωρίς μετά το χειρουργείο.
Να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη για τρεις περίπου μήνες.

Πότε θα κόψω τα ράμματα;

Τα ράμματα απορροφώνται από τον οργανισμό αλλά ελέγχονται από τον ιατρό 6-7 ημέρες μετά την επέμβαση.

Πότε θα παραλάβω την ιστολογική εξέταση;

Η εξέταση θα είναι έτοιμη μετά από 10 περίπου ημέρες. Θα πρέπει να την αναζητήσετε από τον ιατρό.

Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτομαι τον ιατρό;

Η πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη γίνεται 6-10 ημέρες μετά την επέμβαση. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται στους τρεις μήνες μετά την επέμβαση και στη συνέχεια γίνεται παρακολούθηση σε εξαμηνιαία βάση. Συχνότερα πρέπει να συμβουλεύεστε τον διατροφολόγο ή και τον ψυχολόγο εάν χρειασθεί. Από το ιατρείο θα δέχεστε έγκαιρες ενημερώσεις για την παρακολούθηση.