Επέμβαση Scopinaro

Τι είναι η Χολο-Παγκρεατική Παράκαμψη (Επέμβαση κατά Scopinaro)

Η απώλεια βάρους μπορεί να επιτευχθεί με περιορισμό της λήψης θερμίδων αλλά και με την πρόκληση δυσαπορρόφησης συστατικών των τροφών και θερμίδων. Η ιδέα και ο σχεδιασμός ανήκει στον Nicola Scopinaro, έναν Ιταλό χειρουργό ο οποίος τόλμησε να παραλλάξει το βασικότερο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα.
Scopinaro
Κατά την επέμβαση αυτή, αρχικά το στομάχι κόβεται περίπου στο μισό και αφαιρείται το περιφερικό τμήμα του. Στη συνέχεια καθορίζονται δύο σημεία στο λεπτό έντερο: ένα στα τελευταία 50cm και ένα στα 250cm πριν το παχύ έντερο. Το λεπτό έντερο κόβεται και το περιφερικό άκρο ενώνεται με το στομάχι, ενώ το κεντρικό άκρο ενώνεται με τα τελευταία 50εκ πριν το παχύ έντερο.
full-bilio

Πως επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους στη γαστρική παράκαμψη;

Με την ανακατασκευή του πεπτικού συστήματος που περιέγραψε ο Scopinaro, δημιουργούνται τρεις έλικες λεπτού εντέρου: η μία φέρνει την τροφή από το στομάχι (τροφική έλικα), η δεύτερη φέρνει τη χολή από το συκώτι και τα ένζυμα από το πάγκρεας (χολοπαγκρεατική) και η τρίτη είναι η κοινή έλικα των 50cm στην οποία γίνεται η απορρόφηση της τροφής. Αποτέλεσμα είναι η τροφή να διασπάται και τα συστατικά της να απορροφώνται σε πολύ μικρό μήκος του λεπτού εντέρου.
cholopangreatiki-sxedio
Η τροφή λοιπόν οδηγείται ταχύτατα στο παχύ έντερο και αποβάλλεται με τον οργανισμό να έχει προσλάβει μόλις τις απαραίτητες θερμίδες.

Πως πραγματοποιείται η χολοπαγκρεατική παράκαμψη;

Πρόκειται για μία επέμβαση που μπορεί να πραγματοποιηθεί ανοικτά ή λαπαροσκοπικά. Το πλεονέκτημα της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι οι μικρές τομές που μειώνουν τον μετεγχειρητικό πόνο και βοηθούν τον ασθενή να αναρρώσει ταχύτερα. Το μειονέκτημα είναι ότι με τη λαπαροσκοπική τεχνική η επέμβαση διαρκεί σημαντικά περισσότερο και είναι τεχνικά ιδιαίτερα απαιτητική. Επειδή η επέμβαση Scopinaro απευθύνεται κυρίως σε πολύ παχύσαρκούς ασθενείς (ΒΜΙ>55) με συνοδά προβλήματα, πολλοί χειρουργοί προτιμούν την ανοικτή τεχνική για λόγους ταχύτητας και ευκολίας. Η διάρκεια της νάρκωσης ενός ασθενούς πρέπει να είναι η μικρότερη δυνατή.

Ποιά είναι τα αποτελέσματα της χολοπαγκρεατικής παράκαμψης;

Το σημαντικότερο πλεονέκτημα της επέμβασης είναι τα άριστα αποτελέσματα μετά από μακρό χρόνο παρακολούθησης. Η επέμβαση Scopinaro είναι η αποτελεσματικότερη βαριατρική επέμβαση μετά από παρακολούθηση που ξεπερνά τα 30 χρόνια.
35-years
Επιπλέον είναι η πλέον αποτελεσματική επέμβαση για τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου με ποσοστά θεραπείας του διαβήτη που φθάνουν το 75%, της υπερλιπιδαιμίας σε ποσοστό 90% και της υπέρτασης ακόμη μεγαλύτερα.

Ο χειρουργημένος μπορεί να τρώει κανονικά μετά τη χολοπαγκρεατική παράκαμψη;

Με την επέμβαση Scopinaro δεν είναι απαραίτητο ο χειρουργημένος να έχει περιορισμούς στη λήψη τροφής. Μάλιστα, απαιτείται ο ασθενής να μπορεί να λάβει επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης. Άρα, σε ότι αφορά την ποσότητα του φαγητού, ο χειρουργημένος μπορεί να προσλάβει ικανό όγκο αλλά σε ότι αφορά την ποιότητα του φαγητού, υπάρχουν σαφείς περιορισμοί. Συστήνεται να προσλαμβάνονται επαρκείς ποσότητες λευκωμάτων και να περιορίζονται σημαντικά οι υδατάνθρακες και τα λίπη.

Απαιτούνται συμπληρώματα διατροφής μετά από τη χολοπαγκρεατική παράκαμψη;

Η πρόκληση δυσαπορρόφησης οδηγεί σε έλλειψη αρκετών από τα απαραίτητα στοιχεία του οργανισμού. Αυτή είναι και η σημαντικότερη διαταραχή που παρατηερίται στον άνθρωπο μετά την επέμβαση. Η αδυναμία απορρόφησης λιπών, οδηγεί και στην αδυναμία απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών (Βιταμίνες A, D, E και K). Η παράκαμψη επιπλέον οδηγεί σε ανεπαρκή πρόσληψη σιδήρου με αποτέλεσμα αναιμία ειδικά σε γυναίκες με σημαντική απώλεια αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Δύσκολα απορροφάται και το ασβέστιο η έλλειψη του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.
Οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χολοπαγκρεατική παράκαμψη πρέπει να παρακολουθούνται συχνά από τον ιατρό και την ομάδα υποστήριξης και να λαμβάνουν συστηματικά συμπληρώματα διατροφής. Εκείνο που όμως πρέπει να τονίζουμε είναι ότι η χολοπαγκρεατική παράκαμψη απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι ήδη αρκετά άρρωστοι λόγω της παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι από τους υποψηφίους για την επέμβαση Scopinaro λαμβάνουν ήδη αρκετά φάρμακα την ημέρα για τον έλεγχο της υπέρτασης ή του σακχαρώδη διαβήτη.

Τι άλλα φάρμακα πρέπει να παίρνει ο ασθενής μετά από χολοπαγκρεατική παράκαμψη;

Σε ποσοστό που υπερβαίνει το 10%, μετά την επέμβαση αναπτύσσεται πεπτικό έλκος. Είναι λοιπόν απαραίτητο για την προστασία του στομάχου να λαμβάνονται αντιελκωτικά ήη αντιόξινα φάρμακα.

Χρειάζεται να αφαιρεθεί και η χοληδόχος κύστη κατά την επέμβαση;

Ναι, ακόμη και εάν δεν έχει πέτρες κατά την επέμβαση, η τροποποίηση του γαστρεντερικού συστήματος κατά Scopinaro θεωρείται λιθογόνος και η χοληδόχος κύστη αφαιρείται προληπτικά. Η χολολιθίαση σχετίζεται τόσο με τη μαζική απώλεια βάρους όσο και με την παράκαμψη του τμήματος του λεπτού εντέρου.

Πόσο συχνά πηγαίνει στην τουαλέτα ο χειρουργημένος με χολοπαγκρεατική παράκαμψη;

Η ταχεία διέλευση των άπεπτων τροφών στο παχύ έντερο οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των κενώσεων του εντέρου. Επειδή τα σάκχαρα και τα λίπη δεν απορροφώνται σε ποσοστό μεγαλύτερο από 25%, όσοι χειρουργημένοι ασθενείς καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αυτά, οδηγούνται στην τουαλέτα πολλές φορές την ημέρα. Επιπλέον, οι κενώσεις τους είναι πολτώδεις και δύσοσμες. Αντίθετα, ασθενείς που τρώνε περισσότερες πρωτεΐνες πηγαίνουν στην τουαλέτα 2-4 φορές την ημέρα.

Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη μπορεί να μετατραπεί σε άλλη επέμβαση στο μέλλον;

Ναι, αλλά απαιτείται ένα νέο χειρουργείο όπου τροποποιείται η σχέση ανάμεσα στις εντερικές έλικες. Σκοπός είναι το έντερο να μπορέσει να απορροφήσει περισσότερες πρωτεΐνες ή να μειωθούν οι κενώσεις. Οι επανεπεμβάσεις μπορούν να είναι απαιτητικά χειρουργεία και χρειάζεται πολύ καλή μελέτη του ασθενούς. Έχει ιδιαίτερη σημασία να είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο γίνεται η μετατροπή και να έχει εξηγηθεί πολύ καλά η κατάσταση στον ασθενή

Τι επιπλοκές μπορεί να συμβούν μετά την επέμβαση;

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε χολοπαγκρεατική παράκαμψη είναι συνήθως ιδιαίτερα παχύσαρκοι και με πολλά και σοβαρά άλλα νοσήματα. Ο διαβήτης, τα καρδιολογικά προβλήματα και η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσουν σε επικίνδυνες επιπλοκές. Αυξημένος είναι επίσης και ο κίνδυνος θρομβώσεων και εμβολών.
Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη μπορεί να συνοδευτεί από άμεσες ή απώτερες επιπλοκές. Στις άμεσες επιπλοκές περιλαμβάνονται η αιμορραγία αλλά και η διαφυγή από κάποια από τις γραμμές συρραφής. Και οι δύο μαζί αυτές οι χειρουργικές επιπλοκές δεν εμφανίζονται συχνότερα από 2-3%. Η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε μετάγγιση αίματος και σπάνια σε επανεπέμβαση. Η διαφυγή είναι μια τρύπα που δημιουργείται συνήθως στην ένωση του στομάχου με το έντερο. Η διαφυγή είναι μια επιπλοκή που ταλαιπωρεί τους ασθενείς καθώς παρατείνει τη νοσηλεία και μπορεί να οδηγήσει και σε επανεπέμβαση. Στις απώτερες επιπλοκές, περιλαμβάνονται οι εσωτερικές κήλες και άλλες σπανιότερες. Όταν η επέμβαση πραγματοποιηθεί με την ανοικτή τεχνική, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα συλλογής υγρού στην εγχειρητική τομή αλλά και μετεγχειρητικής κήλης.
Το θέμα των μετεγχειρητικών επιπλοκών απαιτεί ειδική ενημέρωση από τον ιατρό διότι ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς, αναμένονται διαφορετικά προβλήματα.

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω πριν την επέμβαση;

Εκτός από τον τυπικό προεγχειρητικό έλεγχο, πριν από κάθε βαριατρική επέμβαση πρέπει να πραγματοποιούνται και ειδικές εξετάσεις που αφορούν την παχυσαρκία αλλά και το στομάχι ως όργανο που θα χειρουργηθεί. Χρειάζεται λοιπόν ανάλογα και με την προτεινόμενη επέμβαση και το ΒΜΙ του ασθενούς να έχουν αξιολογηθεί οι παρακάτω εξετάσεις:

Προεγχειρητικός Έλεγχος για Βαριατρικές Εξετάσεις
Ειδικές απεικονιστικές εξετάσεις
1 Οισοφαγο-γαστροσκόπηση με έλεγχο για H. Pylori
2 Υπερηχογράφημα ήπατος/χοληφόρων/παγκρέατος
Βασικός αιματολογικός έλεγχος
1 Γενική Αίματος
2 Δείκτες αναιμίας: Σίδηρος, Φερριτίνη, Β12, Φυλλικό Οξύ
3 Λιπιδαιμικός Έλεγχος: Χοληστερίνη, HDL, LDL, VLDL, TG
4 Καμπύλη σακχάρου και ινσουλίνης (από 0’ σε 120’ ανά 30’ με 75gr γλυκόζης)
5 Ηλεκτρολύτες: Κ, Na, Ca, Cl, Mg
6 Δείκτες ηπατικής λειτουργίας: SGOT, SGPT, γGt
7 Ολικά Λευκώματα, σφαιρίνες
8 CRP
9 Ορμόνες θυρεοειδούς: T3, T4, TSH
Ειδικές πρόσθετες εξετάσεις
1 Σπιρομέτρηση
2 Μελέτη ύπνου
3 Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Ποιοι ιατροί πρέπει να με εξετάσουν;

Πριν την επέμβαση θα συνεργαστείτε με τη διατροφολόγο τη ομάδας η οποία και θα σας εκπαιδεύσει ώστε να μπορέσετε να ακολουθήσετε τις μετεγχειρητικές οδηγίες με ακρίβεια. Απαραίτητη είναι η συνέντευξη με τον αναισθησιολόγο ο οποίος μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές εξετάσεις και τελικά θα δώσει τη γνώμη του για την ασφάλεια της επέμβασης. Επίσης θα σας εξετάσει καρδιολόγος ώστε να διερευνηθεί το αντίστοιχο ιστορικό και να ληφθούν ανάλογα μέτρα και πνευμονολόγος ώστε να προετοιμάσει το αναπνευστικό σύστημα.

Τι συμβαίνει πριν το χειρουργείο;

Θα πρέπει να έχετε μιλήσει με τον ιατρό για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την επέμβαση. Το βράδυ πριν το χειρουργείο θα φάτε πολύ ελαφριά και το πρωί θα είσαστε εντελώς νηστικοί. Επίσης θα φορέσετε ελαστικές κάλτσες που βοηθούν στην αποφυγή θρομβώσεων. Μπορεί να χρειασθεί να ξυριστούν οι περιοχές του σώματος όπου θα πραγματοποιηθούν οι τομές. Για όλα τα παραπάνω ενήμερο θα είναι το νοσηλευτικό προσωπικό όπου και μπορείτε να απευθύνεστε. Ρωτήστε για την ώρα που είναι προγραμματισμένο το χειρουργείο σας. Για αλλαγές θα ενημερωθείτε εγκαίρως. Μερικές φορές υπάρχουν απρόβλεπτες καταστάσεις που δημιουργούν καθυστερήσεις. Παρακαλούμε να δείξετε κατανόηση.
Ενημερώστε το νοσηλευτικό προσωπικό για τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τους δικούς σας καθώς και τη σειρά με την οποία θέλετε να ενημερώνονται για την πορεία σας.

Πόσο διαρκεί το χειρουργείο;

Την ημέρα της επέμβασης θα σας παραλάβει ο νοσοκόμος και θα οδηγηθείτε με φορείο στο χώρο του χειρουργείου. Θα φοράτε την ειδική ρόμπα και θα πρέπει να αφήσετε όλα σας τα πράγματα στο θάλαμο ή στους συνοδούς σας. Μην αφήνεται αντικείμενα αξίας στο θάλαμο. Η διάρκεια του χειρουργείου εξαρτάται από το είδος της επέμβασης αλλά και πολλούς άλλους παράγοντες (παλαιότερες επεμβάσεις, βάρος του ασθενούς κλπ). Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη διαρκεί κατά μέσο όρο 120 λεπτά με την ανοικτή τεχνική και τουλάχιστον μία επιπλέον ώρα με τη λαπαροσκοπική τεχνική. Θα λείψετε όμως από το κρεβάτι σας συνολικά πολύ περισσότερο χρόνο από όσο διαρκεί η επέμβαση. Στο χώρο του χειρουργείου θα παραμείνετε όσο χρειασθεί ώστε η αναισθησιολογική ομάδα να αποφασίσει ότι είναι ασφαλές να επιστρέψετε στο θάλαμο. Μερικές φορές οι ασθενείς με χολοπαγκρεατική παράκαμψη απαιτείται να νοσηλευθούν προληπτικά σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τι συμβαίνει μετά το χειρουργείο;

Στο θάλαμο θα έχετε ορό διότι δεν θα μπορείτε να φάτε κανονικά για λίγες ημέρες. Έτσι θα αναπληρώνονται τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες του σώματος. Επίσης θα σας χορηγείται οξυγόνο. Προφανώς θα αισθάνεστε ελαφριά ζάλη. Αυτό είναι αναμενόμενο. Αρκετοί ασθενείς αισθάνονται ναυτία και μπορεί να κάνουν εμετό μετά την επέμβαση. Αυτό είναι αναμενόμενο. Πιθανώς να έχετε μία παροχέτευση (σωλήνας που βγαίνει από την κοιλιά). Η παροχέτευση θα αφαιρεθεί όταν αποφασίσει ο ιατρός. Οι εγχειρητικές τομές θα είναι καλυμμένες με αποστειρωμένες γάζες.
Καθημερινώς θα γίνονται πολύ μικρές ενέσεις στο λίπος της κοιλιά σας. Αυτές έχουν σκοπό την αποφυγή των θρομβώσεων του αίματος.
Είναι πιθανό και εφόσον το αποφασίσει ο ιατρός να χρειασθεί να μεταγγισθείτε στη διάρκεια ή μετά το χειρουργείο. Από την εμπειρία μας, μεταγγίζεται ένας ασθενής στους 100.
Εάν χρησιμοποιείτε μάσκα CPAP, θα πρέπει οπωσδήποτε να την έχετε μαζί σας.

Θα πονάω μετά το χειρουργείο;

Ο μετεγχειρητικός πόνος έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια με την πρόοδο των τεχνικών της αναισθησιολογίας. Εάν έχετε επισκληρίδιο καθετήρα, ο αναισθησιολόγος θα ρυθμίσει τη δόση των φαρμάκων ώστε να μην πονάτε σχεδόν καθόλου. Σε αντίθετη περίπτωση η αναλγησία ρυθμίζεται σύμφωνα με καθορισμένα πρωτόκολλα. Μη διστάσετε εάν πονάτε να το αναφέρετε στο νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να ρυθμιστούν αντίστοιχα οι δόσεις των φαρμάκων.
Με τη λαπαροσκοπική χειρουργική, ο πόνος έχει μειωθεί σημαντικά και στόχος είναι οι χειρουργημένοι ασθενείς να μην πονούν καθόλου μετά την επέμβαση.

Πότε θα σηκωθείτε από το κρεβάτι;

Η κινητοποίηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανάρρωσής σας. Ιδανικά πρέπει να σηκωθείτε το ίδιο απόγευμα. Σημαντικό είναι να βρίσκεται κάποιος μαζί σας (νοσηλευτής, συνοδός). Στην αρχή θα αισθανθείτε μικρή ζάλη. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο. Πριν κάνετε τα πρώτα βήματα πρέπει να καθίσετε για 10 λεπτά στο κρεβάτι και μετά να επιχειρήσετε να σηκωθείτε. Το πρωί θα σας βοηθούν και οι φυσιοθεραπευτές στην κινητοποίηση αλλά και στην εξάσκηση της αναπνοής ώστε να αποφεύγονται οι λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Είναι σημαντικό μόλις αισθανθείτε δυνατοί, να περνάτε αρκετή ώρα περπατώντας και κυρίως εκτός του κρεβατιού.

Πότε λειτουργεί το έντερο;

Η λειτουργία του εντέρου (αποβολή αερίων ή κοπράνων) επανέρχεται μετά από δύο ή τρία 24ωρα. Σε μερικούς ασθενείς συμβαίνει νωρίς μετά το χειρουργείο ενώ σε άλλους καθυστερεί. Η λειτουργία του εντέρου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μερικοί από τους οποίους είναι αστάθμητοι. Γενικά, η επάνοδος της λειτουργίας του εντέρου σημαίνει ότι η ανάρρωση προχωρά ομαλά.

Πότε θα φάω και θα πιω μετά το χειρουργείο;

Η σίτιση μετά το χειρουργείο είναι σταδιακή. Η σίτιση αρχικά γίνεται με υγρά (σούπες) για 10 ημέρες. Για άλλες 10 ημέρες οι τροφές είναι αλεσμένες Οι υπόλοιπες οδηγίες σίτισης θα σας δοθούν γραπτώς μετά το χειρουργείο. Από το απόγευμα το χειρουργείου μπορείτε εάν θέλετε να μασάτε τσίχλα ή τριμμένο πάγο.

Πότε μπορώ να κάνω μπάνιο;

Μετά τις πρώτες δύο ημέρες, το τραύμα δε χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Από τη δεύτερη ημέρα και μετά μπορείτε να κάνετε μπάνιο αφού συνεννοηθείτε με τον ιατρό. Χρησιμοποιείστε άφθονο νερό και απλό σαπούνι.

Πόσο θα παραμείνω στο νοσοκομείο;

Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως 5 με 6 ημέρες. Θα είστε όμως προετοιμασμένοι και για μακρύτερη νοσηλεία εάν αυτό απαιτηθεί.

Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο:

Θα αισθάνεστε φυσιολογική κόπωση για ένα περίπου μήνα. Φροντίστε να αναπαύεστε συχνά.
Εάν δείτε κάποια τομή να κοκκινίζει ή να βγάζει υγρό, επικοινωνήστε με τον ιατρό.
Οι κενώσεις του εντέρου σας για κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να είναι επηρεασμένες (διάρροια ή δυσκοιλιότητα). Γενικά, χρειάζεται περίπου ένας μήνας ώστε η λειτουργία του εντέρου να επανέλθει στο φυσιολογικό.
Μπορείτε να οδηγήσετε περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση.
Μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές περίπου δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση εφόσον δεν σας ενοχλεί το χειρουργικό τραύμα.
Μπορείτε να επιστρέψετε στη δουλειά σας σε περίπου δύο εβδομάδες (δουλειά γραφείου) ή τέσσερις εβδομάδες (χειρωνακτική εργασία). Εάν νοιώθετε άνετα νωρίτερα δοκιμάστε να ξεκινήσετε.
Ξεκινήστε ελαφριά άσκηση (περπάτημα) νωρίς μετά το χειρουργείο.
Να αποφεύγετε να σηκώνετε βάρη για τρεις περίπου μήνες.

Πότε θα κόψω τα ράμματα;

Τα ράμματα απορροφώνται από τον οργανισμό αλλά ελέγχονται από τον ιατρό 6-7 ημέρες μετά την επέμβαση.

Πότε θα παραλάβω την ιστολογική εξέταση;

Η εξέταση (εάν υπάρχει) θα είναι έτοιμη μετά από 5 με 10 ημέρες. Θα πρέπει να την αναζητήσετε από τον ιατρό.

Πόσο συχνά θα πρέπει να επισκέπτομαι τον ιατρό;

Η πρώτη μετεγχειρητική επίσκεψη γίνεται 6-10 ημέρες μετά την επέμβαση. Οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις γίνονται στους τρεις μήνες μετά την επέμβαση και στη συνέχεια γίνεται παρακολούθηση σε εξαμηνιαία βάση. Συχνότερα πρέπει να συμβουλεύεστε τον διατροφολόγο ή και τον ψυχολόγο εάν χρειασθεί. Από το ιατρείο θα δέχεστε έγκαιρες ενημερώσεις για την παρακολούθηση.