Επανεπεμβάσεις

Γιατί υπάρχουν πολλές διαφορετικές επεμβάσεις για την παχυσαρκία;

Ο μεγάλος αριθμός διαφορετικών στη φιλοσοφία τους επεμβάσεων για την παχυσαρκία αναδεικνύει δύο δεδομένα:

  • Κατ’ αρχήν, αν και η παχυσαρκία σχεδόν πάντα οφείλεται σε αυξημένη πρόσληψη θερμίδων με την τροφή, υπάρχουν διαφορές στην προσωπικότητα των ασθενών και βέβαια διαφορετικής βαρύτητας προβλήματα υγείας από την παχυσαρκία.
  • Δεν έχει σχεδιασθεί η «τέλεια επέμβαση» που θα λύσει το πρόβλημα σε όλους τους ασθενείς.

Στην ιστορία της βαριατρικής χειρουργικής έχουν περιγραφεί πολλές επεμβάσεις που έδωσαν αρχικά μεγάλες ελπίδες αλλά στη συνέχεια, οι μελέτες ήταν καταδικαστικές. Κλασική περίπτωση είναι η «διαμερισματοποίηση κατά Mason». Η επέμβαση αυτή περιγράφηκε από τον πατέρα της βαριατρικής χειρουργικής, αγαπήθηκε πολύ από τους χειρουργούς τη δεκαετία του 1980 αλλά σύντομα φάνηκε ότι δεν είχε ικανοποιητικά μακροχρόνια αποτελέσματα. Οι περισσότεροι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε Mason πριν από χρόνια, σήμερα χρειάζονται νέα επέμβαση διότι έχουν πάρει βάρος.
mason-gastroplasty

Για ποιό λόγο μπορεί ένας χειρουργημένος να χρειασθεί νέα επέμβαση;

Μια βαριατρική επέμβαση μπορεί να αποτύχει με τους εξής τρόπους: μπορεί ο ασθενής να επανακτήσει το βάρος του, μπορεί ο ασθενής να έχει κάποια επίσημη απώτερη επιπλοκή και μπορεί να συμβούν και τα δύο. Η αποτυχία στην απώλεια βάρους μπορεί να σημαίνει κακό συνδυασμό επέμβασης – ασθενούς. Οι βαριατρικές επεμβάσεις έχουν όρια στην επιτυχία τους. Η κλασική περίπτωση αποτυχίας είναι ο ασθενής που υποβάλλεται σε επέμβαση περιοριστικού τύπου και μετά από κάποιο διάστημα αλλάζει τις διαιτητικές του συνήθειες και εκτρέπεται προς υδατάνθρακες (γλυκά). Ο ασθενής αυτός θα παχύνει ξανά και πιθανώς να χρειασθεί νέα επέμβαση.

Τι συμβαίνει με το γαστρικό δακτύλιο και την ανάγκη νέας επέμβασης;

Ο γαστρικός δακτύλιος είναι μια εύκολη επέμβαση. Δυστυχώς είναι εύκολη μόνο για το χειρουργό καθώς συνοδεύεται από υψηλό ποσοστό αποτυχίας αλλά και αρκετές απώτερες επιπλοκές (ολίσθηση, είσφρυση κλπ). Στην Ελλάδα, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο δακτύλιος διαφημίστηκε υπερβολικά και εκτός του επιστημονικού ιατρικού κόσμου. Ήταν η εποχή που η ένδειξη για τις χειρουργικές επεμβάσεις έμπαινε σε πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης. Σήμερα ένα μεγάλο ποσοστό από τους δακτυλίους που τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 2000 πρέπει να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση δεν είναι πάντα εύκολη και φυσικά δεν αντιμετωπίζει το αρχικό πρόβλημα του ασθενούς που παραμένει: την παχυσαρκία.

Ποιές είναι οι βασικές αρχές των επανεπεμβάσεων στη βαριατρική χειρουργική;

Η βασικότερη αρχή είναι η σωστή ενημέρωση του ασθενούς. Ένας άνθρωπος που έχει ήδη χειρουργηθεί μία φορά και έχει εναποθέσει στην πρώτη επέμβαση πολλές ελπίδες πρέπει να ενημερωθεί με απόλυτη ειλικρίνεια για το νέο σχεδιασμό. Σε γενικές γραμμές:

  • Εάν η επέμβαση γίνεται για μία επιπλοκή, καλό είναι να μη γίνεται στο ίδιο χρόνο νέα βαριατρική επέμβαση.
  • Εάν μια περιοριστική επέμβαση έχει αποτύχει και ο ασθενής έχει κάνει διαιτητική εκτροπή είναι προτιμότερη μια δυσαπορροφητική επέμβαση.

Ποιά είναι τα ποσοστά επιτυχίας των βαριατρικών επανεπεμβάσεων;

Οι βαριατρικές επανεπεμβάσεις δεν είναι εύκολες αλλά όταν υπάρχουν οι ενδείξεις, ο ασθενής δεν μπορεί να τις αποφύγει. Ο κος Στάμου έχει πλέον πραγματοποιήσει ικανό αριθμό επανεπεμβάσεων και μετατροπών βαριατρικών επεμβάσεων. Έχει επίσης αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές απώτερες επιπλοκές του δακτυλίου, της Mason αλλά και της γαστρικής παράκαμψης.
Με τη σωστή επιλογή της νέας επέμβασης και ένα προσεκτικό χειρουργείο, ο ασθενής μπορεί να είναι ξανά αισιόδοξος.