Εκπαίδευση

Η εκπαίδευση του ιατρού είναι (ή μάλλον οφείλει να είναι) συνεχής. Αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το επιτύχει ο ιατρός αλλά και να το αποδέχεται ο ασθενής ως πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρίνεις την επάρκεια της εκπαίδευσης ενός επιστήμονα. Εκείνο όμως που τελικά θα έπρεπε να ελέγχεται είναι η ποιότητα της τελικής πράξης του ιατρού. Σε αυτόν τον τομέα, η χώρα μας υπολλείπεται σημαντικά.
Ο κος Στάμου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1995 (έχοντας το 1989 επιτύχει στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις). Μετά τη στρατιωτική του θητεία, υπηρέτησε ως Αγροτικός Ιατρός στον Κυπρίνο Έβρου. Ξεκίνησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Ήταν εξαιρετική τύχη να εκπαιδευτεί στη συγκεκριμένη χειρουργική κλινική με διευθυντή τον κο Τέντε διότι μέχρι σήμερα η συνεργασία σε θέματα χειρουργικής ογκολογίας είναι στενή. Το 1999 η ειδίκευση συνεχίζεται στην Αθήνα στην 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γ. Ανδρουλάκη. Η αρχαιότερη Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της χώρας έχει τη μακρύτερη εκπαιδευτική παράδοση τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.

Ως επιστημονικός συνεργάτης (ν.407) της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής

Συμμετείχε στην οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής. Ιδιαίτερο κλινικό και ερευνητικό έργο είχε στους τομείς της λαπαροσκοπικής χειρουργικής του παχέος εντέρου και της λαπαροσκοπικής βαριατρικής χειρουργικής. Συμμετείχε στο τακτικό πρόγραμμα χειρουργείου και σε όλες τις δραστηριότητες του τμήματος (επισκέψεις, συναντήσεις, εξωτερικά ιατρεία, διδασκαλία των φοιτητών).

Ως senior clinical fellow στο Dpt of Colorectal Surgery του Guy’s and St Thomas’ Ηospital

Ως senior clinical fellow, είχε πλήρη λίστα επεμβάσεων δύο φορές την εβδομάδα και εφημερίες ως υπεύθυνος σε επίπεδο senior registrar με rota1/4. Είχε πλήρη συμμετοχή στις δραστηριότητες της κλινικής (επισκέψεις, τακτικά χειρουργεία, εφημερίες, συναντήσεις, παρουσιάσεις) και διδασκαλία φοιτητών του King’s College σε θαλάμους και χειρουργικές αίθουσες. Είχε ωράριο τακτικού ιατρείου με εξωτερικούς ασθενείς τέσσερεις φορές την εβδομάδα και πλήρη συμμετοχή στις εργασίες του Pevic Floor Unit.

Ως Honorary Clinical Fellow στο Dpt of Colorectal Surgery του York Hospital

Συμμετείχε στις δραστηριότητες της κλινικής (επισκέψεις, παρακολούθηση χειρουργείων, διδασκαλία φοιτητών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία). Οργάνωσε και εκτέλεσε δύο αναδρομικές μελέτες επί της εκκολπωματικής νόσου του παχέος εντέρου και της ν. Crohn.

Ως επιστημονικός συνεργάτης (ΕΛΚΕ) της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής

Συμμετείχε στην οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος Χειρουργικής Ανωτέρου Πεπτικού (υπεύθυνος: Αν. Καθ. Ε. Κρέσπης).  Συνέταξε και συστηματοποίησε τα πρωτόκολλα ενεργειών και τα πρωτόκολλα καταγραφής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος (υπεύθυνος: Αν. Καθ. Στ. Κατσαραγάκης). Συμμετείχε στη σχεδίαση και εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων, στην εκπαίδευση ειδικευομένων και φοιτητών καθώς και στην παρακολούθηση των ασθενών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας – Τραύματος του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου (υπεύθυνος: Αν. Καθ. Στ. Κατσαραγάκης). Κατά την ίδια χρονική περίοδο εργάστηκε εθελοντικά ως χειρουργός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού χωριού με εντολή του υπευθύνου του ΤΕΠ Καθηγητή Γ. Ανδρουλάκη.

Σε εθελοντική βάση προσέφερε τις υπηρεσίες του και στο Πολυϊατρείο της μη-κυβερνητικής οργάνωσης “Γιατροί του Κόσμου”.

ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ:

2005 – 2006
Senior Clinical Fellow
Department of Colorectal Surgery
Guy’s and St Thomas’ Hospital, London, UK
Consultants: W Kmiot, E Carapeti, M George, A Williams
Πλήρης συμμετοχή στις δραστηριότητες της κλινικής και του King’s College Dpt of Academic Surgery. Εκτέλεση εφημεριών (1/4 rota) σε επίπεδο Senior Registrar
2005
Honorary Clinical Fellow
Department of Colorectal Surgery
York District Hospital, York, UK
Consultant: IM Bradford
2002
Colorectal Research Unit – Total Mesorectal Excision Program
North Hampshire Hospital, Basingstoke, UK
Program Directors: Prof. RJ Heald, Mr. Brendan Moran.
Μελέτη της χειρουργικής του καρκίνου του ορθού. Εκμάθηση της τεχνικής του Total Mesorectal Excision
2001
Peritoneal Carcinomatosis Program.
Washington Cancer Institute, Washington Hospital Center,
Washington DC, USA.
Program Director: Paul H. Sugarbaker.
Μελέτη της χειρουργικής της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης. Συμμετοχή σε κλινικές μελέτες.
1993
Leicester Royal Infirmary (Prof. D.P. Fossard) και
BUPA Hospital Center (Cons. Mr. J. Leverment).
Εκπαίδευση στη Γενική Χειρουργική.

ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΙΒΗ:

09/07/99 – 11/03/03
Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών.
Θέμα: «Ενδοσκοπική θεραπεία γαστρο-οισοφαγικής παλινδρόμησης»
Βαθμός: “Άριστα”

ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ:

27/02/04
Λήψη τίτλου ειδικότητας Γενικής Χειρουργικής
02/09/98 – 11/02/04
Ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής
1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
Διευθ: Καθηγητής Χειρουργικής, Γ Ανδρουλάκης,
Καθηγητής Χειρουργικής, Ν Αποστολίδης
02/02/97 – 31/08/98
Ειδικευόμενος Γενικής Χειρουργικής.
Χειρουργική Κλινική Γ.Ν. Διδυμοτείχου
Διευθ: ΑΑ Τέντες

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΥΠΑΙΘΡΟΥ:

28/01/97 – 28/01/98
Αγροτικός ιατρός Κυπρίνου, Έβρου.
Κατά τους τέσσερις τελευταίους μήνες της θητείας μου έλαβα απόσπαση στη Χειρουργική Κλινική του Γ.Ν. Διδυμοτείχου