Κλινικό Έργο

Ως ελεύθερος επαγγελματίας χειρουργός

Από το 2010 ο κος Στάμου αφιέρωσε όλο και περισσότερο χρόνο στην ανάπτυξη του προσωπικού του κλινικού έργου στον ιδιωτικό τομέα. Συγκρότησε μια ομάδα ειδικευμένων ιατρών οι οποίοι μοιράζονται βασικές κοινές αρχές επιστημονικότητας αλλά και ιατρικής δεοντολογίας. Η πορεία της ιατρικής αυτής ομάδας είναι συνεχώς ανοδική και έχει πλέον αναλάβει από κοινού περισσότερες από 1000 χειρουργικές επεμβάσεις. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάπτυξη ειδικών επεμβάσεων προχωρημένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής με έμφαση στη χειρουργική του παχέος εντέρου και τη χειρουργική της παχυσαρκίας.
Οι ομάδες συνεργαζόμενων ιατρών είναι μάλλον το υγιέστερο μοντέλο ανάπτυξης που εφαρμόζεται σήμερα στην ιδιωτική υγεία. Επιτρέπει την ανάθεση του έργου στον πλέον κατάλληλο ιατρό και τον επιμερισμό των αρμοδιοτήτων ανάλογα με την εκπαίδευση του καθενός. Επιπλέον εγγυάται τη συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης του ασθενούς η οποία γίνεται υπό την καθοδήγηση του υπεύθυνου χειρουργού.
Ο στόχος της ομάδας για το 2015 είναι συγκεκριμένος και αφορά την μεγαλύτερη ανάπτυξη στον τομέα της κυτταρομειωτικής χειρουργικής και της ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας.

Ως επιστημονικός συνεργάτης (ν.407) της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής

Από το τον Οκτώβριο του 2006, ο κος Στάμου εξελέγη στη θέση του επιστημονικού συνεργάτη της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο βαθμό του Λέκτορα με αντικείμενο τη Γενική Χειρουργική. Συμμετείχε στην οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής. Το τμήμα υπό τη διεύθυνση του καθηγητή κου Λέανδρου ανέπτυξε την προχωρημένη λαπαροσκοπική χειρουργική σε υψηλότατο επίπεδο ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκπαίδευση νέων χειρουργών μέσω των σεμιναρίων της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής (EAES). Ο κος Στάμου στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε στενά με τον επίκουρο καθηγητή Ε. Μενενάκο δίπλα στον οποίο εκπαιδεύτηκε και συμμετείχε σε περισσότερες από 300 επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής. Από αυτήν τη συνεργασία προέκυψαν σημαντικές μελέτες και κυρίως αποκτήθηκε εξαιρετικά σημαντική εμπειρία στον τομέα της χειρουργικής της παχυσαρκίας.
Στο τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής, ο κος Στάμου, είχε ιδιαίτερο κλινικό και ερευνητικό έργο στους τομείς της λαπαροσκοπικής χειρουργικής του παχέος εντέρου και της λαπαροσκοπικής βαριατρικής χειρουργικής. Συμμετείχε στο τακτικό πρόγραμμα χειρουργείου και σε όλες τις δραστηριότητες του τμήματος (επισκέψεις, συναντήσεις, εξωτερικά ιατρεία, διδασκαλία των φοιτητών). Με το Τμήμα Ενδοσκοπικής Χειρουργικής συνεργάζεται και σήμερα κυρίως σε ερευνητικό επίπεδο αλλά και για την εκπαίδευση νεώτερων συναδέλφων.

Ως senior clinical fellow στο Dpt of Colorectal Surgery του Guy’s and St Thomas’ Ηospital

Ο κος Στάμου, το 2005, προσελήφθη μετά από διαδικασία short-listing και συνέντευξη στη θέση του senior colorectal fellow από το St Thomas’ Hospital του Λονδίνου. Το Guy’s and St Thomas’ NHS Trust είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Βρεττανίας. Εκεί είχε πλήρη συμμετοχή στις δραστηριότητες της κλινικής (επισκέψεις, τακτικά χειρουργεία, εφημερίες, συναντήσεις, παρουσιάσεις) και στη διδασκαλία των φοιτητών του King’s College σε θαλάμους και χειρουργικές αίθουσες. Εκπαιδεύτηκε, συμμετείχε και εκτέλεσε όλες τις ειδικές επεμβάσεις της χειρουργικής του παχέος εντέρου και του ορθού. Στα πλαίσια των καθηκόντων ήταν και η εκτέλεση εφημεριών σε επίπεδο senior registrar για μια περιοχή που κάλυπτε μεγάλο τμήμα του νότιου Λονδίνου. Με την ολοκλήρωση του fellowship έλαβε τον τίτλο του χειρουργού παχέος εντέρου.

Ως Honorary Clinical Fellow στο Dpt of Colorectal Surgery του York Hospital

Η μετεκπαίδευση στη Βρεττανία ξεκίνησε από το Νοσοκομείο του York όπου ο κος Στάμου συμμετείχε στις δραστηριότητες της κλινικής (επισκέψεις, παρακολούθηση χειρουργείων, διδασκαλία φοιτητών, τακτικά εξωτερικά ιατρεία). Εκεί οργάνωσε και εκτέλεσε δύο αναδρομικές μελέτες επί της εκκολπωματικής νόσου του παχέος εντέρου και της ν. Crohn. Η θητεία στο York ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική για την εισαγωγή στον τρόπο σκέψης και λειτουργίας ενός εξειδικευμένου χειρουργού παχέος εντέρου.

Ως Honorary Clinical Attachment στο North Hampshire Hospital στο Basingstoke

Ο κος Στάμου βρέθηκε στο Basingstoke μετά από σύσταση του PH Sugarbaker. με ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Να γνωρίσει τους ανθρώπους που άλλαξαν τη χειρουργική του καρκίνου του ορθού στον 20ο αιώνα, τον RJ Heald και τον BJ Moran. Εκεί εκπαιδεύτηκε στην τεχνική της ολικής εκτομής του μεσοορθού (ΤΜΕ) από τους χειρουργούς που την περιέγραψαν και απέδειξαν την υπεροχή της. Η εμπειρία ήταν καθοριστική για την υιοθέτηση συγκεκριμένων χειρουργικών τεχνικών αλλά και την οργάνωση της συνολικής διαχείρισης του ασθενούς με καρκίνο του ορθού. Σήμερα πλέον είναι υποχρεωτικό για όλους του χειρουργούς παχέος εντέρου της Μ. Βρεττανίας να εκπαιδεύονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα στο συγκεκριμένο Νοσοκομείο. Διαφορετικά, δεν έχουν δικαίωμα να χειρουργούν καρκίνο του ορθού.

Ως research fellow στο Washington Cancer Institute

Το 2001 μετά από προτροπή και σύσταση του κου Τέντε, ο κος Στάμου επισκέφθηκε για ένα εξάμηνο το Washington Cancer Institute που διευθύνει ο PH Sugarbaker. Πρόκειται για μια από τις πλέον εποικοδομητικές εμπειρίες που μπορεί να έχει ένας χειρουργός. Πίσω από την κυτταρομειωτική χειρουργική υπάρχει μια καλά δομημένη θεωρία της χειρουργικής ογκολογίας. Ο χειρουργός καλείται να αναπτύξει στο έπακρο την τεχνική του δεξιότητα αλλά κυρίως να επιδείξει εξαιρετική αφοσίωση στην εκρίζωση της τοπικοπεριοχικής νόσου. Κατά την παραμονή του στην Washington, ο κος Στάμου, ήρθε σε επαφή, κάλυψε τη βασική γνώση και ξεκίνησε την ουσιαστική εκπαίδευση στην πλέον απαιτητική χειρουργική. Στο διάστημα αυτό ολοκληρώθηκε και μια σχετική κλινική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικο Journal of Surgical Oncology.

Ως επιστημονικός συνεργάτης (ΕΛΚΕ) της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής

Αμέσως μετά τη λήψη του τίτλου ειδικότητας ο κος Στάμου προσελήφθη από την 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική ως επιστημονικός συνεργάτης μέσω του ειδικού λογαριασμού κονδυλίων έρευνας του Πανεπιστημίου. Συμμετείχε στη σχεδίαση και εφαρμογή κλινικών πρωτοκόλλων, στην εκπαίδευση ειδικευομένων και φοιτητών καθώς και στην παρακολούθηση των ασθενών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας – Τραύματος του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου (υπεύθυνος: καθηγητής Στ. Κατσαραγάκης).
Κατά την ίδια χρονική περίοδο τοποθετήθηκε ως χειρουργός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού χωριού με εντολή του υπευθύνου του ΤΕΠ Καθηγητή Γ. Ανδρουλάκη. Σε εθελοντική βάση προσέφερε τις υπηρεσίες του και στο Πολυϊατρείο της μη-κυβερνητικής οργάνωσης “Γιατροί του Κόσμου” υπηρετώντας το χειρουργικό ιατρείο για ένα χρόνο.

Ως ειδικευόμενος στη Γενική Χειρουργική

Κατά τη διάρκεια της ειδίκευσής του στην 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική στο Ιπποκράτειο, ο κος Στάμου είχε την ευκαιρία να εκτεθεί σε όλες τις πτυχές της σύγχρονης χειρουργικής.
Κατά τα τελευταία 3 έτη της ειδικότητας, εκτελούσε κατά μέσο όρο 10 εφημερίες κάθε μήνα, εκ των οποίων τις 8 στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας – Τραύματος όπου και λειτουργούσε ως πρώτος βοηθός για 2 έτη. Εκπαιδεύτηκε στην τοποθέτηση και χρήση καθετήρα πνευμονικής αρτηρίας (Swan-Ganz), διοισοφάγειου Doppler μέτρησης καρδιακής παροχής (ODM), γαστρικού τονόμετρου (pHi), καθετήρα συνεχούς καταγραφής αερίων αίματος (Paratrend), συσκευής συνεχούς αιμο-διαδιήθησης (CVVHDF – Prisma), αναπνευστήρων πίεσης (Evita-Dura), διαγνωστικού βρογχοσκοπίου καθώς και στην αξιολόγηση και υποστήριξη βαρέως πασχόντων χειρουργικών ασθενών. Εκπαιδεύτηκε επίσης στην πρόσβαση όλων των αγγειακών γραμμών και στην εκτέλεση όλων των παρακλινικών επεμβατικών πράξεων.
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης στη λαπαροσκοπική χειρουργική στο αντίστοιχο τμήμα της κλινικής (υπεύθυνος: Καθ. Εμμ. Λέανδρος) εκπαιδεύτηκε στις βασικές αρχές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, συμμετείχε και εκτέλεσε ικανό αριθμό λαπαροσκοπικών χολοκυστεκτομών αλλά και επεμβάσεων προχωρημένης λαπαροσκοπικής όπως σπληνεκτομές, κολεκτομές, υστερεκτομές, εκτομές κύστεων οωθηκών, διαγνωστικές λαπαροσκοπήσεις, θολοπλαστικές κατά Nissen και μυοτομές κατά Heller.