Συγγραφικό Έργο

Η συμμετοχή στις δρατηριότητες μιας Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής, οδηγεί αργά ή γρήγορα στη συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά συγγράμματα. Η αλήθεια είναι ότι απαιτείται ικανή εμπειρία ώστε ένας χειρουργός να γνωρίσει και να κρίνει τη βιβλιογραφία και στη συνέχεια να αποδώσει ένα κείμενο χωρίς να αντιγράφει απόψεις άλλων.

Τα σημαντικότερα κείμενα είναι όσα απευθύνονται σε φοιτητές Ιατρικής. Η ευθύνη είναι μεγάλη και είναι εντυπωσιακό πόσο συχνά στην ιστορία της επιστήμης απόψεις μεταφέρονται από σύγγραμμα σε σύγγραμμα χωρίς να ελεγχθούν ουσιαστικά. Απέναντι στους φοιτητές, ο συγγραφέας πρέπει να ερευνήσει ότι νεώτερο υπάρχει αλλά ταυτόχρονα να επιφυλαχθεί απέναντι σε ότι δεν έχει ελεγχθεί για την αλήθεια του. Η ισορροπία αυτή δύσκολα επιτυγχάνεται.

Εγχειρίδιο Συνοπτικής Χειρουργικής

Από πιο σημαντικά κεφάλαια που έχει συγγράψει ο κος Στάμου είναι όσα περιλαμβάνονται στην έκδοση των: Εμμ. Λέανδρος, Γ. Ανδρουλάκης: “ Βασικές αρχές Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής” που διδάσκεται στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Στο συγγραφικό έργο περιλαμβάνεται και η θητεία ως μέλος της συντακτικής επιτροπής των επιστημονικών περιοδικών “Ιατρική” και “Τραύμα”, επίσημες εκδόσεις της Εταιρείας Ιατρικών Σπουδών και της Ελληνικής Εταιρείας Τραύματος αντίστοιχα.

Η διδακτορική διατριβή

Η διδακτορική διατριβή του κου Στάμου ξεκίνησε το 2000 στην 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Η κλινική υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Γ. Ανδρουλάκη είχε αναπτυχθεί σε πολλούς τομείς και διατηρούσε την ευελιξία της συνεργασίας με επιστήμονες από άλλες ειδικότητες και άλλες κλινικές. Με την προτροπή του καθηγητή κου Ανδρέα Μανουρά, ξεκίνησε η συνεργασία με τον Χρήστο Φερέτη, χειρουργό και ενδοσκόπο με πρωτοποριακές ιδέες και εξαιρετική αντίληψη σε ότι αφορά την εξέλιξη των ενδοσκοπικών τεχνικών. Η τριμελής επιτροπή που συστάθηκε είχε μέλη τον κο Ανδρουλάκη, τον κο Μανουρά και τον κο Θ. Διαμαντή, αναπληρωτή καθηγητή χειρουργικής με μεγάλη εμπειρία στη χειρουργική του ανωτέρου πεπτικού.

Το αντικείμενο της διατριβής ήταν η ενδοσκοπική θεραπεία της γαστρο-οισοφαγικής παλινδρομικής νόσου. Η τεχνική αφορούσε την εμφύτευση μικροσφαιριδίων πολυ-μεθυλ-μεθακρυλάτης στον υποβλεννογόνιο χιτώνα του κατωτέρου οισοφάγου. Την ίδια περίοδο, είχαν αναπτυχθεί στις ΗΠΑ άλλες δύο ενδοσκοπικές τεχνικές με τον ίδιο στόχο: η τεχνική STRETTA και η EndoChinch. Το διεθνές ενδιαφέρον ήταν μεγάλο και αποτυπώθηκε στο editorial που συνόδευσε την πρώτη ανακοίνωση της τεχνικής στο πλέον έγκριτο περιοδικό Gastrointestinal Endoscopy.

Τα αρχικά πειράματα έγιναν στο εργαστήριο της ΕΛΠΕΝ ενώ το κλινικό μέρος ολοκληρώθηκε από τον κο Φερέτη.

Η διατριβή κρίθηκε με βαθμό άριστα και απέδωσε δύο σημαντικότατες δημοσιεύσεις που έχουν πλέον συγκεντρώσει πάνω από 160 βιβλιογραφικές αναφορές.

Ολόκληρη η μονογραφία της διδακτορικής διατριβής βρίσκεται ΕΔΩ (ZIP file – 39 MBytes) καθώς και στο Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών.

Συντάκτης πολυσυγγραφικών βιβλίων

 1. Κεφάλαια στην έκδοση του Κ. Καραλιώτα «Λαπαροενδοσκοπική και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική», Αθήνα 2002, (ISBN: 960-87493-0-1)
  Κεφάλαιο Συγγραφείς Σελ.
  Ενδοσκοπική θεραπεία ψευδοκύστεων του παγκρέατος Χρ. Φερέτης, Κ. Μ. Στάμου 147-154
  Ενδοσκοπική θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης Χρ. Φερέτης, Κ. Μ. Στάμου 265-274
 2. Κεφάλαια στην έκδοση των: Εμμ. Λέανδρος, Γ. Ανδρουλάκης «Βασικές αρχές Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής», Εκδ. «Πασχαλίδης», Αθήνα 2002, (ISBN: 960-399-063-9)
  Κεφάλαιο Συγγραφείς Σελ.
  Βασικές αρχές Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής Εμμ. Λέανδρος, Κ. Μ. Στάμου 5-18
  Λαπαροσκοπική σταδιοποίηση κακοηθειών του γαστρεντερικού Εμμ. Λέανδρος, Κ. Μ. Στάμου, Ε. Μενενάκος 61-66
  Λαπαροσκοπική χειρουργική του στομάχου Θ Διαμαντής, Εμμ. Λέανδρος, Κ. Μ. Στάμου 67-90
  Λαπαροσκοπική χειρουργική παχέος εντέρου Χ Τσιγκρής, Εμμ. Λέανδρος, Κ. Μ. Στάμου 91-100
  Λαπαροσκοπική επινεφριδεκτομή Εμμ. Λέανδρος, Κ. Μ. Στάμου 119-124
  Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών Χ Τσιγκρής, Κ. Μ. Στάμου 135-140
 3. Κεφάλαιο στο: Γ. Μπονάτσος (εκδ) «Γενική Χειρουργική», Εκδ. «Πασχαλίδης», Αθήνα 2006, (ISBN: 960-399392-1)
  Κεφάλαιο Συγγραφείς Σελ.
  Οξεία εντερική απόφραξη Εμμ. Λέανδρος, Κ. Μ. Στάμου 543 – 558
 4. Κεφάλαια στην έκδοση των: Ν. Αποστολίδη, Α Μανουρά «Εγχειρίδιο Συνοπτικής Χειρουργικής», Εκδ. «Επτάλοφος» 2001 (ISBN: 960-81-44-40-X)
  Κεφάλαιο Συγγραφείς Σελ.
  Ο χειρουργικός άρρωστος και η εγχείρηση Αποστολίδης Ν, Κ. Μ. Στάμου 1-42
  Καταπληξία Μανουράς Α, Κ. Μ. Στάμου 105-130
  Παθήσεις στομάχου και 12δακτύλου Αποστολίδης Ν, Κ. Μ. Στάμου 169-216
  Παθήσεις του κόλου Αποστολίδης Ν, Κ. Μ. Στάμου 243-276
  Παθήσεις ορθού και πρωκτικού διαύλου Μανουράς Α, Κ. Μ. Στάμου 277-294
  Παθήσεις παγκρέατος Αποστολίδης Ν, Κ. Μ. Στάμου 347-368
  Επεμβατικές τεχνικές επί κλίνης Μανουράς Α, Κ. Μ. Στάμου 703-726
  Βασικές αρχές λαπαροσκοπικής χειρουργικής Μανουράς Α, Κ. Μ. Στάμου 747-762
 5. Κεφάλαιο με τίτλο: «Η λαπαροσκοπική επιμήκης γαστρεκτομή στη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας» στον τιμητικό τόμο του καθηγητή Γ. Ανδρουλάκη
 6. Μετάφραση: «Η Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική στη Θεραπεία της Γαστροοισοφαγικής Παλινδρομικής Νόσου και της Παραοισοφαγοκήλης» των MA Carlson CT Frantzides. Κεφάλαιο στο: Εμμ. Λέανδρος (εκδ), «Λαπαροσκοπική Γενική Χειρουργική». Σελ.: 57-82. Πασχαλίδης, Αθήνα 2004 (ISBN 9603992451)
 7. Μετάφραση: Κεφάλαια από το σύγγραμμα «Surgical Oncology» των Blund, Copeland, Karakousis. Έκδοση WB Saunders.
  • Νεοπλάσματα του λεπτού εντέρου
  • Νεοπλάσματα του παχέος εντέρου
  • Νεοπλάσματα του ουροποιητικού συστήματος
  • Νεοπλάσματα των έσω γεννητικών οργάνων
  • Νεοπλάσματα του μαστού

 Γρ. Παρισιάνος, Αθήνα 2004