Συμμετείχα σε ένα ακόμη εξαιρετικό “Masterclassστους καρκίνους του πεπτικού” που διοργάνωσε η ΕΜΚΑΠΕΣ στους Δελφούς. Ο Ι. Σουγκλακος (καθηγητής ογκολογίας Ιατρικής Σχολής Κρήτης) και ο χειρουργός Ε. Ξυνός κατάφεραν πάλι να κρατήσουν πολύ ψηλά τον πήχη εξασφαλίζοντας ότι οι εκπαιδευόμενοι θα λάμβαναν την πλέον σύγχρονη γνώση στον καρκίνο του στομάχου, του παχέος εντέρου αλλά και του καρκίνου του παγκρέατος.

Στην ενότητα για τον καρκίνο του στομάχου, ανέπτυξα το θέμα της επεμβατικής σταδιοποίησης με τη χρήση κυρίως της λαπαροσκόπησης. Είναι πλέον σαφές ότι στις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου, της οριστικής επέμβασης πρέπει να προηγείται διαγνωστική λαπαροσκοπηση με λήψη κυτταρολογικής αλλά και στοχευμένων βιοψιών.

Στην ενότητα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ανέπτυξα το θέμα της κυτταρομείωσης και της ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας (HIPEC). Είναι πλέον σαφές στη διεθνή βιβλιογραφία ότι επιλεγμένες περιπτώσεις περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης από καρκίνο του παχέος εντέρου μπορούν να αντιμετωπισθούν με κυτταρομείωση και  HIPEC. Άλλωστε, η συστηματική χημειοθεραπεία δεν έχει ακόμη να επιδείξει ικανοποιητικά αποτελέσματα σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών.

Χρειάζεται ακόμη πολύ προσπάθεια ώστε να έχουν οι ασθενείς την καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Συναντήσεις όπως το φετινό “Masterclass  καρκίνων πεπτικού” εξασφαλίζουν ότι οι ιατροί θα είναι κοντά στις εξελίξεις και θα αγωνίζονται για τους ασθενείς τους με τα πιο σύγχρονα όπλα.