Περιτοναϊκή Καρκινωμάτωση

Ο καρκίνος του πεπτικού συστήματος (καρκίνος στομάχου, παχέος εντέρου και άλλων οργάνων) απασχόλησε πολύ νωρίς τη σύγχρονη χειρουργική διότι τα συμπτώματά του όσο προχωρά η νόσος είναι εντελώς προφανή και θορυβώδη. Επιπλέον έγινε σαφές από νωρίς ότι η χειρουργική αποτελεί την κύρια και αποτελεσματικότερη θεραπεία για τους ασθενείς. Αν και οι περισσότεροι χειρουργοί αναλαμβάνουν ασθενείς με κακοήθεις όγκους του πεπτικού σωλήνα, απαιτείται ειδική και συνεχής εκπαίδευση για τη σωστή αντιμετώπιση αυτών των καρκίνων. Η πρόγνωση των καρκίνων του πεπτικού συστήματος αλλά και πρακτικά όλων των κακοηθειών εξαρτάται από την αλληλεπίδραση πολλών παραγόντων.

Όπως φαίνεται στο διάγραμμα, υπάρχουν τρεις ομάδες παραγόντων που επιδρούν και καθορίζουν την πορεία ενός ασθενούς με κακοήθη όγκο.

καρκινος περιτοναιου

Η πρόγνωση λοιπόν εξαρτάται από το είδος του καρκίνου αλλά και το στάδιο την ώρα της διάγνωσης. Εξαρτάται από τη γενική κατάσταση του ασθενούς στην πορεία της θεραπείας αλλά και από τη δυνατότητά του να δεχθεί την πλήρη θεραπεία. Εξαρτάται επίσης από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που θα λάβει (ιατρός, νοσοκομείο, ασφαλιστικό ταμείο, πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες). Όλοι οι παραπάνω παράγοντες παίζουν ρόλο στην τελική έκβαση. Εκείνο που δεν πρέπει κανείς να παραγνωρίζει είναι ότι οι σύγχρονες θεραπείες απαιτούν εξαιρετικές υποδομές υγείας, ασθενείς με έντονο κίνητρο για ζωή και σημαντική υποστήριξη από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ο πόλεμος του ασθενούς με τη χρόνια νόσο είναι μακρύς και ψυχοφθόρος και όλοι όσοι συμμετέχουν πρέπει να έχουν μεγάλες αντοχές.