Έμαθα να αντιμετωπίζω και να χειρουργώ το μεσοθηλίωμα του περιτοναίου μέσα από την εκπαίδευση για τη θεραπεία της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης. Μια άγνωστη νόσος, που λόγω σπανιότητας, λίγοι ήξεραν τι σημαίνει, πως εκδηλώνεται και πως θεραπεύεται. Οι λίγοι ασθενείς που θα εμφανίσουν την ασθένεια στην Ελλάδα, πρέπει να ψάξουν για τη θεραπεία και πρέπει να τους βοηθήσουμε να έχουν την καλύτερη φροντίδα.

Τι είναι το μεσοθηλίωμα του περιτοναίου;

Το μεσοθηλίωμα είναι μια σπάνια νόσος για την οποία γνωρίζουμε ότι πολλές φορές συνδέεται με την χρόνια έκθεση του οργανισμού σε αμίαντο. Η συχνότερη μορφή της νόσου είναι αυτή που προσβάλει τον θώρακα και τους πνεύμονες. Το μεσοθηλίωμα του περιτοναίου είναι εξαιρετικά σπάνιο αλλά οι λίγοι ασθενείς που θα εμφανίζονται κάθε χρόνο απαιτούν ειδική και εξαιρετικά συστηματική αντιμετώπιση.

Πως εμφανίζεται το μεσοθηλίωμα του περιτοναίου;

Τα συμπτώματα των ασθενών με μεσοθηλίωμα του περιτοναίου είναι παρόμοια με αυτά κάθε κακοήθειας που έχει αναπτυχθεί διάχυτα στην κοιλιά. Πιο συχνά υπάρχει πόνος και διάταση της κοιλιάς ενώ μπορεί να υπάρχει αδυναμία, κόπωση και ανορεξία.  Ο ασθενής μπορεί να ψηλαφά μια σκληρή μάζα στην κοιλιά ή να παρατηρήσει την εμφάνιση μιας κήλης ή άλλης διόγκωσης στο τοίχωμα της κοιλιάς. Σε κάθε περίπτωση, ο ιατρός θα συστήσει μια σειρά εξετάσεων ώστε να διερευνηθούν τα συμπτώματα και να τεθεί η διάγνωση.

Πως επιβεβαιώνεται η διάγνωση του μεσοθηλιώματος;

Η διάγνωση δεν είναι εύκολη και η σπανιότητα της νόσου την καθιστά ακόμη πιο δύσκολη. Θα απαιτηθούν εξετάσεις αίματος, αξονικές τομογραφίες της κοιλιάς και του θώρακα και πιθανότατα μια διαγνωστική λαπαροσκόπηση ώστε να ληφθούν βιοψίες. Ακόμη και μετά τη  λήψη βιοψιών η διάγνωση δεν είναι πάντα ευχερής. Υπάρχουν τρεις τύποι μεσοθηλιώματος: ο επιθηλιακός, ο σαρκωματώδης και ο διφασικός (που έχει χαρακτήρες και των δύο άλλων τύπων). Ακόμη πιο σπάνιο είναι το «πολυκυστικό μεσοθηλίωμα» που μάλιστα δεν συνδέεται με ιστορικό έκθεσης σε αμίαντο και έχει γενικά καλύτερη πρόγνωση.

Ποια είναι η θεραπεία του κακοήθους μεσοθηλιώματος του περιτοναίου;

Το κακόηθες μεσοθηλίωμα του περιτοναίου είναι ιδιαίτερα επιθετική νόσος και παλαιότερες απόπειρες για χειρουργική ή άλλη θεραπεία είχαν απογοητευτικά αποτελέσματα. Η φυσική ιστορία της νόσου άλλαξε με τις τεχνικές της κυτταρομείωσης και της ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας όπως αυτές περιγράφησαν από τον Paul Sugarbaker.

Η κυτταρομειωτική χειρουργική θεωρείται σήμερα η μεγάλη ελπίδα των ασθενών με μεσοθηλίωμα. Στοχεύει στην εκρίζωση της νόσου από ολόκληρη την περιτοναϊκή κοιλότητα και στη συνέχεια με την υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία στην καταστροφή όσων υπολειμματικών καρκινικών κυττάρων

Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα στη θεραπεία του μεσοθηλιώματος του περιτοναίου;

Τα καλύτερα αποτελέσματα προκύπτουν από τα νεότερα θεραπευτικά πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν κυτταρομειωτική χειρουργική με ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία (HIPEC) αλλά και μετεγχειρητική ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία μέσω port που τοποθετείται κατά τη χειρουργική επέμβαση. Νεώτερος χημειοθεραπευτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ενδοφλέβια ή ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση είναι το Pemetrexed (Alimta) σε συνδυασμό με Cis-Platinum. Η ομάδα μας έχει εφαρμόσει όλες τις προτεινόμενες τεχνικές και συνεργάζεται με έμπειρους ογκολόγους που μπορούν να στηρίξουν τη μακρά πορεία των ασθενών.