Ο χειρουργός που προτείνει να μη χειρουργήσουμε αμέσως έναν καρκίνο, δεν φοβάται το χειρουργείο. Γνωρίζει τι είναι καλύτερο για τον ασθενή και δεν αισθάνεται σαν μικρός Θεός που θα νικήσει τον καρκίνο μόνος του. Σε πολλές περιπτώσεις γνωρίζουμε ότι ασθενείς με καρκίνο του πεπτικού έχουν πολύ καλύτερη πορεία εάν λάβουν πρώτα χημειοθεραπεία ή και ακτινοθεραπεία αναβάλλοντας την επέμβαση.

Η τακτική αυτή ονομάζεται νέο-επικουρική θεραπεία (neo-adjuvant) και εφαρμόζεται συχνά στον καρκίνο του ορθού, του παγκρέατος και του στομάχου. Τεράστια σημασία έχει η απόφαση αυτή να λαμβάνεται από ένα οργανωμένο ογκολογικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν χειρουργοί, ογκολόγοι, ακτινοθεραπευτές, ακτινολόγοι και παθολογοανατόμοι. Στο ΜΗΤΕΡΑ ακολουθούμε πιστά το ογκολογικό μας συμβούλιο και προσπαθούμε κάθε ασθενής να έχει πρόσβαση στη γνώμη του.

Στον καρκίνο του ορθού μετά από προσεκτικές μελέτες από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, καταλήγουμε ότι οι καρκίνοι του ορθού μπορούν να χωριστούν σε καλούς, κακού και άσχημους! Οι “κακοί και οι άσχημοι καρκίνοι” σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων ESMO και ακολουθούμε και στην Ελλάδα σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΟΠΕ καλό είναι να υποβάλλονται σε νέο-επικουρική θεραπεία. Η θεραπεία αυτή συνήθως περιλαμβάνει χημειοθεραπεία και ακτινοβολία σε διάφορους συνδυασμούς και δοσολογίες. Με αυτήν την τακτική, η πιθανότητα ο καρκίνος να επιστρέψει σε μια υποτροπή μειώνεται σημαντικά.

Στον καρκίνο του στομάχου… Ο καρκίνος του στομάχου είναι μια δύσκολη περίπτωση. Φαίνεται ότι η μεγαλύτερη πρόοδος μετά την καλύτερη χειρουργική τεχνική που μας δίδαξαν οι Ιάπωνες, έρχεται με την προεγχειρητική χημειοθεραπεία. Η απόφαση στηρίζεται στην καλή σταδιοποίηση και την επιμελή μελέτη της αρχικής βιοψίας. Επιθετικοί καρκίνοι και καρκίνοι σε προχωρημένο στάδιο πρέπει να αντιμετωπίζονται αρχικά με χημειοθεραπεία και στην πορεία ανάλογα με την εξέλιξη γίνεται το χειρουργείο με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Στον καρκίνο του παχέος εντέρου Στον καρκίνο του παχέος εντέρου συνήθως χειρουργούμε πριν από τη χημειοθεραπεία. Όμως, εάν κατά την αρχική διάγνωση υπάρχουν μεταστάσεις στο συκώτι ή τους πνεύμονες, τότε, η έναρξη χημειοθεραπείας φαίνεται να βελτιώνει τη συνολική πορεία. Για άλλη μια φορά τονίζεται η ανάγκη της ορθής ογκολογικής συμβουλής, μακριά από ιατρικούς εγωισμούς και υπεροψίες. Πρόσφατα, η μελέτη FoxTrot έδειξε ότι η προεγχειρητική χημειοθεραπεία μπορεί να βοηθά την πορεία ασθενών με μεγάλους καρκίνους εντέρου ακόμη και εάν δεν έχουν ακόμη δώσει μεταστάσεις στο συκώτι.