Ανοικτά, λαπαροσκοπικά, ρομποτικά…

Τεχνικές έννοιες χωρίς νόημα για τον ασθενή που απλά απομακρύνουν τη συζήτηση από την ουσία. Η ουσία της συζήτησης είναι η θεραπεία του καρκίνου. Αυτό λοιπόν που αναζητούμε είναι να ταιριάξουμε την τεχνική με τον ασθενή και να βρούμε το αποτελεσματικότερο όπλο για τον δικό του, συγκεκριμένο καρκίνο. Εμείς μπορούμε να προσφέρουμε όλους τους τρόπους, η επιλογή εξαρτάται από τα δεδομένα που πρέπει να επεξεργαστούμε. Εμπιστευτείτε μας και θα συνεργαστούμε για να καταφέρουμε μαζί τα μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας που μπορεί να προσφέρει η σύγχρονη χειρουργική.

Καταγραφή της ποιότητας της επέμβασης…

Υπάρχει τρόπος να ελέγξουμε την ποιότητα της ογκολογικής επέμβασης αμέσως μετά το χειρουργείο. Πρόκειται για την τεχνική της «Ιστικής Μορφομετρίας». Έχει διαπιστωθεί ότι τα ογκολογικά αποτελέσματα είναι καλύτερα όσο πιο προσεγμένο και πλήρες είναι το παρασκεύασμα του εντέρου που αφαιρείται. Εμείς λοιπόν, στο τέλος της επέμβασης φωτογραφίζουμε το παρασκεύασμα (το κομμάτι του εντέρου με το λίπος και τους λεμφαδένες) και χρησιμοποιούμε software για να κάνουμε μετρήσεις και να καταχωρήσουμε τα στοιχεία ανώνυμα σε μεγάλες βάσεις δεδομένων. Έτσι ελέγχουμε και ελεγχόμαστε καθημερινά ώστε να κρατάμε υψηλά την ποιότητα της πράξης μας

Δεξιά Κολεκτομή

Δεξιά κολεκτομή κάνουμε για έναν καρκίνο που βρίσκεται στην αρχή του παχέος εντέρου, στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Πρόκειται δηλαδή για όγκους που βρίσκονται στο τυφλό, το ανιόν ή την αρχή του εγκάρσιου παχέος εντέρου. Η επέμβαση γίνεται ανοικτά ή λαπαροσκοπικά και ακολουθεί η ένωση του λεπτού εντέρου με το υπόλοιπο παχύ που συνήθως είναι κομμένο στην μέση του εγκαρσίου.

Η επέμβαση μέχρι πριν λίγα χρόνια πιστεύαμε ότι  ήταν η απλούστερη και ευκολότερη κολεκτομή. Τα δεδομένα άλλαξαν μετά τις μελέτες χειρουργών από το Erlangen στη Γερμανία και την επιβεβαίωση των ευρημάτων από την ομάδας του Leeds. Σήμερα, η δεξιά κολεκτομή είναι μια εξειδικευμένη επέμβαση που περιλαμβάνει εκτεταμένο λεμφαδενικό καθαρισμό (total mesocolic excision) που πρέπει να γίνεται κατά μήκος μεγάλων αγγείων της κοιλιάς. Η βελτίωση της χειρουργικής τεχνικής έφερε και πολύ καλύτερα ογκολογικά αποτελέσματα.

Ανοικτά ή λαπαροσκοπικά η δεξιά κολεκτομή;

Γίνεται και με τους δύο τρόπους με ασφάλεια. Αν ο καρκίνος βρίσκεται κοντά στο τυφλό, υπερτερεί η λαπαροσκοπική τεχνική διότι έχουμε κατά 1-2 ημέρες ταχύτερη ανάρρωση και μικρότερη τομή. Αν ο καρκίνος βρίσκεται προς το εγκάρσιο, τότε ο λεμφαδενικός καθαρισμός είναι πιο απαιτητικός. Αν λοιπόν ο ασθενής είναι αδύνατος με ομαλά ανατομικά χαρακτηριστικά, η επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά. Αν όμως πρόκειται για μεγάλο όγκο ή παχύσαρκο ασθενή, η επέμβαση μάλλον θα γίνει ανοικτά για καλύτερη λεμφαδενική συγκομιδή χωρίς να μακραίνει το χειρουργείο σε χρόνο.

Η επέμβαση συνήθως δεν απαιτεί προετοιμασία του εντέρου με καθαρτικά και σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος. Στην ομάδα μας, ο μέσος χρόνος νοσηλείας μετά την επέμβαση είναι 5 ημέρες και το ποσοστό λαπαροσκοπικών επεμβάσεων σε σχέση με τις ανοικτές περίπου 70%. Το ποσοστό αναστομωτικής διαφυγής από ειλεοεγκαρσία αναστόμωση στα δικά μας χέρια είναι 1.2% (χωρίς καμία επανεπέμβαση). Ο μέσος όρος λεμφαδένων που βρίσκουμε στα παρασκευάσματά μας είναι μεγαλύτερος από 25 για τις απλές δεξιές κολεκτομές και αρκετά μεγαλύτερος για τις εκτεταμένες δεξιές κολεκτομές.

Εγκαρσιεκτομή

Η εκτομή του εγκαρσίου είναι η κολεκτομή που εκτελείται πιο σπάνια. Αυτό συμβαίνει διότι οι όγκοι που βρίσκονται στο μέσο του εγκαρσίου είναι σπανιότεροι αλλά και διότι είναι μια επέμβαση που από το σχεδιασμό της έχει αρκετά τεχνικά προβλήματα. Στη θέση της συνήθως εκτελείται μια εκτεταμένη δεξιά κολεκτομή ή μια υφολική κολεκτομή. Δηλαδή τόσο για ογκολογικούς, όσο και για τεχνικούς λόγους, μπορεί να πρέπει να αφαιρεθεί πολύ μεγαλύτερο τμήμα εντέρου. Εάν η θέση του όγκου είναι στη μεσότητα του εγκαρσίου, ο λεμφαδενικός καθαρισμός είναι τεχνικά απαιτητικός και πρέπει να γίνεται με μεγάλη επιμέλεια ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα καθαριστούν όλοι οι λεμφαδενικοί σταθμοί που πρέπει.

Ανοικτά ή λαπαροσκοπικά η εκτομή του εγκαρσίου;

Γίνεται και με τους δύο τρόπους με ασφάλεια αν και η λαπαροσκοπική εγκαρσιεκτομή έχει ιδιαίτερη τεχνική δυσκολία. Επιμένουμε πάντα να κάνουμε την  επέμβαση ογκολογικά άρτια. Αυτό συνεπάγεται κάποια χειρουργεία να πρέπει να γίνουν ανοικτά καθώς είτε ο καρκίνος ή η ανατομία του ασθενούς δεν προσφέρονται για τη λαπαροσκοπική προσέγγιση. Το σημαντικό είναι και εδώ η καλή ογκολογική επέμβαση και όχι το μήκος της τομής.

Στην ομάδα μας εκτελούμε περίπου το 40% των εγκαρσιεκτομών λαπαροσκοπικά και πάντα η επιλογή γίνεται ανάλογα με τα ευρήματα της αξονικής τομογραφίας πριν την επέμβαση. Η ασφάλεια και η ογκολογική επιμέλεια είναι ο γνώμονας για τη σωστή απόφαση.

Η επέμβαση συνήθως δεν απαιτεί προετοιμασία του εντέρου και σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος

Αριστερή κολεκτομή

Η αριστερή κολεκτομή είναι η πιο συχνή επέμβαση για καρκίνο του παχέος εντέρου μια και το σιγμοειδές και το αριστερό έντερο είναι πολύ συχνό σημείο εντόπισης του καρκίνου. Στην επέμβαση αυτή αφαιρείται το αριστερό έντερο σε υγιή όρια καθώς και όλη η βεντάλια λίπους που περιέχει τους λεμφαδένες. Το έντερο ενώνεται στο ξανά με το ορθό περίπου 10-12cm μακρυά από τους σφικτήρες.

Η επέμβαση απαιτεί συνήθως προετοιμασία του εντέρου με καθαρτικά και σπάνια απαιτείται μετάγγιση αίματος

Ανοικτά ή λαπαροσκοπικά η αριστερή κολεκτομή;

Η αριστερή κολεκτομή γίνεται σχεδόν πάντα λαπαροσκοπικά καθώς χωρίς να προβληματιζόμαστε για το ογκολογικό αποτέλεσμα, γλιτώνουμε τους ασθενείς μας από τις μεγάλες τομές.

Η ομάδα μας μετά από μεγάλο αριθμό επεμβάσεων, έχει ποσοστό ολοκλήρωσης της επέμβασης λαπαροσκοπικά μεγαλύτερο από 85%, μέσο όρο συγκομιδής λεμφαδένων 28 και ποσοστό διαφυγής από την αναστόμωση μικρότερο από 1%.

Ασφαλείς αναστομώσεις και καλή μετεγχειρητική πορεία

Ο ασθενής δεν αρκεί να έχει μια άριστη ογκολογικά επέμβαση, πρέπει να είναι ασφαλής στη μετεγχειρητική περίοδο και κυρίως η αναστόμωση του εντέρου να είναι ασφαλής και σίγουρη. Στην ομάδα μας έχουμε καταφέρει να έχουμε ποσοστά επιπλοκών από την αναστόμωση καλύτερα από όσα αναφέρονται διεθνώς.