Η εκπαίδευση του ιατρού είναι και οφείλει να είναι συνεχής και αδιάκοπη. Όλη η εκπαίδευση όμως πρέπει να καταλήγει σε μια σωστή ιατρική πράξη και σε ένα καλό αποτέλεσμα. Από την πρώτη ημέρα της Ιατρικής Σχολής ότι έχω μάθει πρέπει να μεταφράζεται σε μια σωστή απόφαση, ένα σωστό ράμμα.

Αποφοίτησα από την Ιατρική Σχολή Αθηνών το 1996 (έχοντας το 1989 επιτύχει στις Πανελλήνιες Εισαγωγικές Εξετάσεις). Μετά τη στρατιωτική μου θητεία σε Τάγμα Πεζοναυτών, υπηρέτησα ως Αγροτικός Ιατρός στον Κυπρίνο Έβρου. Ξεκίνησα την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Το 1999 η ειδίκευση συνεχίζεται στην Αθήνα στην 1η Προπαιδευτική Χειρουργική Κλινική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γ. Ανδρουλάκη. Η αρχαιότερη Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική της χώρας με τη μακρύτερη εκπαιδευτική παράδοση τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο. Μετά την ολοκλήρωση της ειδικότητας…

Ως επιστημονικός συνεργάτης με βαθμό λέκτορα (ν.407) της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής,

Συμμετείχα στην οργάνωση και λειτουργία του Τμήματος Ενδοσκοπικής Χειρουργικής της 1ης Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής με τον καθηγητή Μανώλη Λέανδρο. Ιδιαίτερο κλινικό και ερευνητικό έργο είχα στους τομείς της λαπαροσκοπικής χειρουργικής του παχέος εντέρου και της λαπαροσκοπικής βαριατρικής χειρουργικής όπου εκπαιδεύτηκα δίπλα στον καθηγητή χειρουργικής χειρουργό παχυσαρκίας καθ. Ευάγγελο Μενενάκο. Συμμετείχα στο τακτικό πρόγραμμα χειρουργείου και σε όλες τις δραστηριότητες του τμήματος (επισκέψεις, συναντήσεις, εξωτερικά ιατρεία, διδασκαλία των φοιτητών). Δούλεψα για 6 χρόνια για την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπαίδευσα και εκπαιδεύτηκα και εμπέδωσα τη γνώση που με στηρίζει μέχρι σήμερα.

Ως μετεκπαιδευόμενος σε ΗΠΑ και Βρεττανία,

Μετεκπαιδεύτηκα σε συγκεκριμένα αντικείμενα τα οποία και ασκώ μέχρι σήμερα. Στις ΗΠΑ, εκπαιδεύτηκα στη θεραπεία της περιτοναϊκής καρκινωμάτωσης και την ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, HIPEC,  από τον χειρουργό που εισήγαγε και διέδωσε την τεχνική σε όλο τον κόσμο, τον Paul Sugarbaker. Είδα και εκτίμησα από πρώτο χέρι την επιτυχία αλλά και τις αδυναμίες της τεχνικής. Έζησα την αγωνία των ασθενών που έφθαναν από όλα τα μέρη της Γης με την ελπίδα να σωθούν από τον καλύτερο. Άρχισα να αντιλαμβάνομαι την έννοια της ογκολογίας και πως κάθε ημέρα που κερδίζει ο καρκινοπαθής είναι μια ημέρα πιο κοντά στη θεραπεία.

Στη Βρετανία, εκπαιδεύτηκα στη μεγάλη παράδοση της χειρουργικής του παχέος εντέρου. Με επιμονή αναζήτησα να γνωρίσω και να μάθω από αυτούς, τους ανθρώπους που άλλαξαν τη χειρουργική του καρκίνου του ορθού, τον RJ Heald και τον BJ Moran. Στη συνέχεια ως senior clinical fellow στο Guys and St Thomas’ στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μ. Βρετανίας, είχα πλήρη λίστα επεμβάσεων δύο φορές την εβδομάδα και εφημερίες ως υπεύθυνος σε επίπεδο senior registrar με  rota 1/4. Είχα πλήρη συμμετοχή στις δραστηριότητες της κλινικής (επισκέψεις, τακτικά χειρουργεία, εφημερίες, συναντήσεις, παρουσιάσεις) και διδασκαλία φοιτητών του King’s College σε θαλάμους και χειρουργικές αίθουσες. Είχα ωράριο τακτικού ιατρείου με εξωτερικούς ασθενείς τέσσερεις φορές την εβδομάδα. Είχα την εμπειρία της πραγματικής χειρουργικής πέρα από το ακαδημαϊκό περιβάλλον, στον πραγματικό κόσμο.

Ως ελεύθερος επαγγελματίας χειρουργός…

Ως επαγγελματίας χειρουργός πέρασα από όλα τα στάδια εξέλιξης, από εξωτερικός συνεργάτης έως υπεύθυνος τμήματος. Σήμερα είμαι διευθυντής της Β’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ελλάδας. Είμαι υπεύθυνος της χειρουργικής ομάδας που περιλαμβάνει αναισθησιολόγους, ειδικευμένους χειρουργούς, φυσιοθεραπευτές, διαιτολόγους και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων. Συμμετέχω επίσης ενεργά στη λειτουργία του Νοσοκομείου και από τη θέση του αναπληρωτή διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας.

Συνεχιζόμενη εκπαίδευση…

Όλα τα χρόνια συμμετείχα αρχικά ως εκπαιδευόμενος σε πολλά διεθνή σεμινάρια με πρακτική άσκηση. Τα θεωρούσα εξαιρετικά σημαντικά για την ανάπτυξη των τεχνικών δεξιοτήτων Έτσι επισκέφθηκα πολλά εκπαιδευτικά κέντρα με βασικό αντικείμενο τη χειρουργική παχέος εντέρου και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική. Η διαδικασία της εκπαίδευσης όμως ολοκληρώνεται μόνο όταν γίνεις και εκπαιδευτής. Έτσι με τις θητείες μου στο Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, έγινα εκπαιδευτής στην ελάχιστα επεμβατική χειρουργική, στις βασικές δεξιότητες των χειρουργών και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο χειορυργείο. Ελπίζω οι εκπαιδευόμενοί μου να έμαθαν όσα και εγώ από αυτούς.