Το 14ο Συνέδριο Λαπαροενδοσκοπικής Χειρουργικής πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα υπό την προεδρία του καθηγητή χειρουργικής Γιώργου Τζαβάρα με εξαιρετικό πρόγραμμα και μετά από καιρό με φυσική παρουσία των φίλων και των συναδέλφων. Έδωσα δύο ομιλίες σε ειδικά θέματα τα οποία παρακολουθώ και μελετώ:

Η αποκατάσταση τεραστίων κηλών που χαρακτηρίζονται από το “loss of domain” όταν δηλαδή ο όγκος της κήλης είναι τόσο μεγάλος που τα σπλάχνα χάνουν κάθε στήριξη, είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Με την ομάδα μου εφαρμόζω μια σπάνια όσο και απαραίτητη τεχνική: το προοδευτικό πνευμοπεριτόναιο με παράλληλη έγχυση τοξίνης (Botox) στου πλάγιους μυς της κοιλιάς. Οι ασθενείς μας έχουν τεράστιο όφελος καθώς η επικινδυνότητα της επέμβασης μειώνεται πολύ και η αποτελεσματικότητα αυξάνεται αντίστοιχα.

Η δεύτερη ομιλία ήταν πρακτικά η παρουσίαση της τεχνικής της χαμηλής πρόσθιας εκτομής για καρκίνο του ορθού. Παρουσίασα video από διαφορετικές επεμβάσεις με σκοπό να αναδείξω τα βήματα, τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες και τους τρόπους να τις αποφεύγουμε. Μεγάλη συζήτηση έγινε για την τεχνική της αναστόμωσης (της ένωσης του εντέρου) καθώς υποστήριξα τη θέση μου (και πολλών άλλων) ότι η επιμονή στη λαπαροσκοπική τεχνική όταν οι ανατομικές συνθήκες δεν ευνοούν μπορεί να είναι επιζήμια για τον ασθενή. Στόχος είναι το σωστό ογκολογικό χειρουργείο και η ασφάλεια του ασθενούς. Η ολοκλήρωση της επέμβασης με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο δεν είναι ποτέ ο σκοπός.