Η ΕΜΚΑΠΕΣ συνέχισε το εκπαιδευτικό της έργο με webinars κατά τη διάρκεια του lockdown. Πολύ πιο δύσκολο καθώς χάνεις την άμεση επαφή με τους εκαπιδευόμενους αλλά και με τη μεγάλη συμμετοχή να αυξάνει το επίπεδο ευθύνης.

Στο webinar αυτό μίλησα για τον εφιάλτη του χειρουργού (και προφανώς και του ασθένους), την αναστομωτική διαφυγή. Όταν υπάρχει τέτοια μετεγχειρητική επιπλοκή, όλο το χειρουργείο διακυβεύεται. Ο χρόνος νοσηλείας παρατείνεται, ο πόνος και η αγωνία του ασθενούς μεγαλώνουν, πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερο χειρουργείο ενώ επηρεάζεται και το ογκολογικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, το κόστος εκτοξεύεται τόσο για το σύστημα υγείας, όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ίδιο τον ασθενή.

Οι αναστομωτικές διαφυγές θα υπάρχουν όσο υπάρχει χειρουργική αλλά χρέος μας είναι να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο το ποσοστό τους. Αυτό το καταφέρνουμε με εκπαίδευση, checklists, εκτίμηση του κινδύνου με σύγχρονα εργαλεία (risk calculators) και με τη δική μας αγωνία για το καλό του ασθενούς. Εφιάλτης λοιπόν οι διαφυγές και να μην τον βλέπουμε σχεδόν ποτέ.