Στη Λευκωσία βρεθήκαμε για την 1η Συνάντηση Χειρουργικής Παχέος Εντέρου που διοργάνωσε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με προέδρους τον καθηγητή χειρουργικής κο Χρήστο Δερβένη και το διευθυντή του Νοσοκομείου Λευκωσίας κο Χρύσανθο Γεωργίου αλλά και βασικό συνδιοργανωτή τον επίκουρο καθηγητή χειρουργικής Νίκο Γούβα. Η ιατρική στην Κύπρο βρίσκεται σε υψηλότατο επίπεδο όπως και οι σπουδές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Στη συνάντηση συζητήσαμε πολλά και ενδιαφέροντα και ανέπτυξα τρία θέματα που με απασχολούν πολύ. Ξεκινήσαμε με την «Ολική Εκτομή του Μεσοορθού στον καρκίνο του Ορθού», ένα τεχνικό ζήτημα που μέσα στις δεκαετίες εξελίχθηκε σε βασικό ογκολογικό χειρισμό. Από το 2002 που επισκέφθηκα πρώτη φορά το Basingstoke μέχρι σήμερα, δεν έχω σταματήσει να θαυμάζω τη χειρουργική ευφυΐα του RJHeald και των επιγόνων του που βοήθησαν να σωθούν τόσοι άνθρωποι με καρκίνο ορθού εκπαιδεύοντας χιλιάδες χειρουργούς σε όλον τον κόσμο.

Επόμενο θέμα που ανέπτυξα ήταν αυτό της «Κυτταρομείωσης και HIPEC σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου». Σήμερα πλέον με πολύ περισσότερη γνώση και τις νεώτερες μελέτες να έχουν ολοκληρωθεί, χρειάστηκε να ανασκευάσω πολλά από όσα πίστευα (και έτρεχαν στη βιβλιογραφία) μέχρι πριν λίγα χρόνια. Η κυτταρομείωση είναι ένα μεγάλο δώρο στους ασθενείς με περιτοναϊκή καρκινωμάτωση αλλά ακόμη μεγαλύτερο δώρο είναι η προσεκτική και στο σωστό χρόνο εφαρμογή της. Όσο για την HIPEC, έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για μια πολλά υποσχόμενη θεραπεία η οποία όμως ακόμη δεν έχει βρει τη θέση της στην αντιμετώπιση του καρκίνου.

Τελευταίο, ένα καθαρά τεχνικό θέμα που έχει όμως ταλαιπωρήσει αφάνταστα πολλούς χειρουργημένους ασθενείς. «Η διαφυγή από την αναστόμωση και πως θα την αποφύγουμε». Επειδή δεν θα την αποφύγουμε, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε το ποσοστό της και να την αντιμετωπίζουμε όσο καλύτερα γίνεται.

Η συνάντηση στη Λευκωσία μας γέμισε καλές εμπειρίες ανάμεσα σε φίλους και συνεργάτες σε έναν πάντα φιλόξενο τόπο.